európai unió

2020.12.11. 08:20

Gelencsér Attila: Megnyertük a csatát

Megállapodott Magyarország az Európai Unióval.

sonline

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, az alábbi közleményben reagált a tegnapi eseményekre:

Megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján.

A találkozón három dolgot mindenképpen elértünk. Megvédtük az európai alkotmányt, nem engedtük, hogy azt megkerüljék. Elhárítottuk azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel rákényszerítsenek olyan döntéseket a magyarokra, amelyeket mi nem akarunk meghozni és nem akarunk elfogadni. Végül megvédtük a magyarok pénzét, amely a következő évek gazdasági fejlődésénél jól jönnek majd.

A célunk mindvégig világos volt a tárgyalások során, nem lehet politikai feltételektől függővé tenni az európai uniós támogatásokat. A bevándorlás ügyében fennálló és ezután is fennmaradó vitákat nem most kell eldönteni, és nem szabad összekötni a költségvetéssel.

Azokat a jogállamisági kérdéseket, amelyeknek nincsen semmi közük a pénzügyi kérdésekhez, külön kell választani a költségvetési ügyektől. Nem lenne ugyanis kívánatos egy olyan helyzet, amelyben pénzügyi szankciókat lehetne kiszabni például azért, mert valamelyik tagállam nem követi az európai irányvonalat gender- vagy migrációs ügyekben.

A vita nem a pénzügyi forrásokról szólt, ez csak másodlagos kérdés, amiért harcolunk, az a nemzeti szuverenitás védelme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában