horgászati haszon

2020.12.11. 09:00

Tíz évvel közelebb egy megvalósult álomhoz

A város és a Kaposvári Sporthorgász Egyesület képviselői kedden írták alá a Deseda haszonbérleti szerződését újabb tíz évre. A csapatnak több mint 3700 tagja van, s a következő időszakban újabb rangos hazai és nemzetközi versenyeket szerveznek.

Harsányi Miklós

– Horgászparadicsom Somogyban: ez a Deseda szlogenje – mondta a szerződés aláírása után lapunknak Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület (KSHE) elnöke. – Az elmúlt egy évtized szakmai eredményeinek tudatában úgy érzem, hogy jó úton haladunk. S a következő időszak fejlesztéseinek köszönhetően jelszavunk minden tekintetben valóra válhat.

Magyarország leghosszabb mesterséges tavát, a Desedát 1975-től használhatják a horgászok. A KSHE mostani szerződése 2031-ig szól, s ahogy az elmúlt tíz évben, úgy a következő évtizedben is kiemelt figyelmet fordítanak a halőrzésre. Az egyesület hat ellenőrt foglalkoztat, s látványosan fejlesztették a technikai eszközparkot: hőkamera és éjjellátó is rendelkezésükre áll, s hamarosan újabb berendezést kívánnak beszerezni. Idén – nagyjából annyian, mint tavaly – 25-en buktak le. Volt, aki engedély nélkül horgászott, más a méret vagy a darabszám-korlátozással kapcsolatos szabályt szegte meg.

 

Kozári Miklós hangsúlyozta: a hal a horgászok közös kincse, ezért állandóan nagy erőket mozgósítanak az állomány védelmére. S ezzel párhuzamosan a haltelepítést is folytatják.

– Az ütemterv szerint évente a 120 mázsa pontyon kívül 500 kiló süllőt és 2 mázsa csukát kell telepítenünk – mondta az elnök. – Ezzel szemben gyakran 20-30 százalékkal több pontyot helyeztünk ki a Desedába, 2020-at sokan kiemelkedő évként emlegetik. Ugyanis összesen 190 mázsa pontyot szereztünk be, s decemberben még süllőt és csukát is telepítünk.

Az elnök kifejtette: egyesületük olyan közfeladatot lát el, amely a városnak jelentősen megkönnyíti a tó fenntartását. Bőven lesz munka, a KSHE a szemétgyűjtésen kívül a fűnyírásról is gondoskodik. A 44 hektáros területet évente ötször nyírják, míg a strandot nyolc alkalommal. Számottevő összegről van szó, egy friss ajánlat több mint 21 millió forintról szólt. A csapat most keresi a megoldást, mivel a 2021-es idényt is úgy akarják indítani, hogy az eddiginél is barátságosabb közeg fogadja a helyi és ide látogató horgászokat. Az elnök azt mondta: rendezett a vízpart, s a közelmúlt útépítései nyomán nagyságrendekkel javult a Deseda megközelíthetősége. Azt akarják, hogy az összes horgász élményekkel térjen haza Kaposvárról.

– S ezzel együtt nagy terveink vannak a versenyhorgászatban is – közölte. – Kedden kaptam az értesítést, miszerint 2021-től – a Mohosz támogatásával – a Deseda is bekerül a nemzeti versenypálya­programba. Ez azt jelenti, hogy kiemelt országos és nemzetközi bajnokságnak biztosíthatunk helyszínt. A Deseda már számos esetben bizonyított, 2017-ben rendeztük meg a pontyfogó-világbajnokságot, melyre 26 országból több mint 300-an érkeztek. Hamarosan újabb világversenyen mérhetik össze tudásukat az indulók, a tó előnye, hogy több szakágban alkalmas az erőpróbára.

 

Három év alatt kétszáz tonna busa

– Legyen szó gyermekekről vagy idősebb horgászról, a Deseda kiváló adottságokat biztosít mindenki számára – hangsúlyozta Kovács Gábor, az egyesület titkára. – A tó előnye részben ebben rejlik. S az különösen örömteli tény, hogy évről évre emelkedik az ifjúsági horgászok száma.

Mindent egybevéve közel 3700 tagja van a csapatnak. S bár a koronavírus-járvány az élet szinte minden területén alapvető változásokat hozott, a horgászat iránti érdeklődés kimutathatóan megnőtt. Az előző időszakhoz hasonlóan 2020-ban is tízhetes turnusban szervezték meg a horgásztábort, s jövőre is várják a kamaszokat. Kovács Gábor kiemelte: a szakmai feladatokat rangsorolták. Így a busalehalászást is, három év alatt több mint 200 tonna halat szedtek ki a Desedából. Ezt a feladatot 2021-ben folytatják.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában