drágulás

2021.01.26. 16:40

Aranyárban mérik majdnem az ezüstöt

Alig kezdődött el az év, jelentős alapanyag-drágulás borzolja a kedélyeket számos ipari ágazatban. S még mielőtt azt gondolnánk, hogy kevéssé érint bennünket az acél finomlemezek drágulása vagy a vörös és sárgaréz, az ezüst világpiaci árának emelkedése, gondoljunk csak az építőiparra vagy a villamossági gépgyártásra.

Harsányi Miklós

A vörös- és sárgaréz ára az utóbbi fél évben csaknem 19 százalékkal nőtt, s a KVGY 2021-től többet fizet az ezüstért is. Némelyik beszállító részben a koronavírus-járványra és a bizonytalan külpiaci helyzetre hivatkozott.

– Csak sárga- és vörösrézből évente nagyjából 190 tonnát használunk fel – közölte Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár ügyvezető igazgatója. – Ez az alapanyag nélkülözhetetlen számunkra, az alkatrészgyártásnál éppúgy fontos, mint a transzformátor-állomások készítésekor. Nagyjából 19 százalékkal fizetünk többet az ezüstért is, melyből évente 120 millió forint értékű árut rendelünk.

Szalai Gyula azt mondta: az egyik gyártó bizonyos acél finomlemezek árát 2021-től csaknem 68(!) százalékkal emelte meg. Így tavaly januárban 214 forintot utaltak kilónként, ettől az évtől közel 360 forintot kérnek. Az ipari társaság közvetlen alapanyagköltsége havonta nagyjából 300 millió forint, s tavaly hiába értek el mintegy 6,5 milliárd forint bevételt, ha az év végi-eleji drágulás súlyosan érinti az ipari cégeket.

Felvetésünkre, miszerint hogyan képesek érvényesíteni az alapanyag-áremelkedést a következő időszakban, azt mondta: a külföldi partnerek bizonyos termékeket 2021-től 3-4 százalékkal drágábban vesznek át. Ez alapvetően a tömeggyártásban készített árucikkekre vonatkozik. A belföldi szolgáltatóknál azonban nem tudnak az eladási áron változtatni, mivel hároméves szerződést írtak alá velük. Szalai Gyula szerint némi reményt jelenthetnek az új hazai projektek, ezeknél feltétlenül érvényesíteni kívánják az árnövekedést. A kaposvári társaság egyrészt megpróbál új, alternatív beszállítókat felkutatni, másrészt tovább kívánják erősíteni a termelés hatékonyságát.

Gerber András, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke azt mondta: a terméktől függ, hogy elsősorban munka- vagy alapanyagigényes. Ha utóbbiról van szó, akkor az ipari cégeket különösen érzékenyen érinti a nemesfémek, s az alumínium áremelkedése is. A drágulások közvetlenül és rövid távon befolyásolhatják a vállalkozás nyereségességét.

A betonacél is jelentősen megdrágult

A betonacél ára januártól közel 20 százalékkal drágult, bizonyos betonvasakért több mint 10 százalékos felárat fizetnek a vállalkozások. Daxner Gábor, a VOSZ megyei elnöke elmondta: még csak az év elején vagyunk, de egyes forgalmazók pár héten belül újabb áremelést jósolnak. A hengerelt acélárukon kívül az acél nyílászárók ára is megnőtt, az utóbbi időben jócskán megdrágultak a huzalok és a drótok. Az elnök gondnak nevezte, hogy számos somogyi építőipari vállalkozás nem tudja áthárítani a költségnövekedést, így azt egyelőre kénytelen elviselni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában