fotók

2021.01.16. 19:35

Beoltották a földvári idősotthon lakóit és dolgozóit

Megyeszerte hat helyszínen tesztelték a szociális és gyermekvédelmi alapellátásban dolgozókat hétvégén. Emellett egy balatonföldvári idősotthon lakóit és dolgozóit oltották be, ahol előzetesen mindenki kérte a védőoltást.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

– Egy picit kellemetlen érzés, de egy pillanat és meg is vagyunk – mondta a tesztelést végző egyetemista Czárt Árpádnénak, aki Kaposváron vette igénybe a térítésmentes szolgáltatást. A szociális dolgozó a somogyjádi Bendegúz Gyermekotthonból érkezett, ahol 13 éve tevékenykedik.

– Fontosnak tartottam, hogy részt vegyek a tesztelésen, hiszen gyerekekkel dolgozom és mindent megteszek azért, hogy minél előbb kikeveredjek a járványból – mondta Czárt Árpádné. Szerinte mindenkinek élnie kellene ezzel a lehetőséggel. Tesztjén egy csík volt látható, ami azt jelentette, hogy negatív, ahogyan Csatos Zsuzsannának is.

Fotók: Kovács Tibor

– Ha magánúton végeztetnénk a tesztelést, az elég húzós lenne, mivel gyerekekkel foglalkozom, így kötelességemnek éreztem, hogy részt vegyek a tesztelésen – tette hozzá a szociális ágazatban dolgozó nő. A hétvégén országosan 127, Somogy megyében a járásszékhelyeken hat helyszínen tesztelték a szociális és gyermekvédelmi alapellátásban dolgozókat. A megyében közel ezerháromszázan dolgoznak ebben az ágazatban. Előzetesen regisztrálhattak, de ezt helyszínen is megtehették.

– Az eddigi tesztelések jó eredményekkel zárultak a megyében, mint ahogy a védekezésben is élen járt Somogy, nagyon kevés volt a pozitív minta az országos eredményekhez képest – mondta el Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott. Hozzátette: a tesztelést a megyei kormányhivatal egészségügyi végzettségű dolgozói, védőnők és egyetemisták végezték.

– A tesztelés azért fontos, hogy lassítsuk a járvány terjedését, a legnagyobb veszélyt a tünetmentes fertőzők jelentik, az ő kiszűrésükre is lehetőség van, illetve ebben az ágazatban dolgozók közül sokan idős, beteg emberekkel foglalkoznak, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve – emelte ki a megyei kormánymegbízott. Szombaton egy újabb somogyi idősotthonban kezdődött meg a dolgozók és lakók oltása.

– A balatonföldvári Iris Ápolási Otthonban dolgozók és lakók száz százalékban jelezték, hogy szeretnék beoltatni magukat, nekik a Kaposi Mór Oktató Kórházból juttattuk el az oltóanyagot és a siófoki kórház dolgozói adták be – sorolta Neszményi Zsolt. Jelenleg az intézményben 102 időst gondoznak, kétharmaduk napi szakellátásra szoruló fekvőbeteg.

– A járvány megállításának az egyetlen eszköze az oltás, nagyon fontos, hogy minél többen vegyék fel a vakcinát, nálunk kivétel nélkül mindenki jelentkezett rá – mondta Kelemen Zoltán, az intézet ügyvezetője. Hozzátette: miután megtörtént a vakcina beadása, még fél órát figyelték, hogy bárkinél jelentkezik-e mellékhatás, de mindössze egy-két gondozottnál a beadás helye volt kicsit érzékeny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában