röpködő micsodák

2021.01.08. 11:30

Földhözragadt légi fotó

2021-től regisztrációhoz kötik a drónok használatát az Európai Unióban, Magyarországon a 120 grammnál nagyobbakat kell bejelenteni. Aki mégis felszáll, az bírságot kockáztat, bár jelenleg késve lépnek hatályba az új, szigorított szabályozásról szóló magyar rendeletek a Drónpilóták Országos Egyesülete szerint. A legtöbb fotós azonban nem mer kockáztatni.

Kovács Gábor

Nagyon nehezen követhető az új szabályozás, vallotta be Németh Levente balatonlellei fotós, aki eddig rendszeresen készített légi felvételeket a magyar tengerről, és a képeket a közösségi oldalán osztotta meg. Madártávlatból újat lehet mutatni a jól ismert környezetről.

– Szeretem azokat a különleges pillanatokat megörökíteni, amelyek új perspektívából, szokatlan oldaláról mutatják be a Balatont – mondta Németh Levente. – Szeretném megörökíteni a közelgő hóesést a magasból a tó felett, de az új szabályozás szerint 30 nappal korábban be kell jelentenem, ha fel akarok szállni a légtérigénylés miatt, de ki tudja megmondani egy hónappal előbb, hogy mikor fog esni a hó?

A polcon pihen a drón Varga Györgynél, pedig az MTI dél-dunántúli fotósa eddig sok szép somogyi tájat bemutatott a levegőből. Az elmúlt években összesen 700 ezer forintot fektetett be a légi masinákba.

– Úgy érzem magam, mint a katona, akinek kivették a kezéből a fegyvert, pedig csupa szépet és jót mutattunk – talált hasonlatot a helyzetéhez a fotóriporter. – De most már a jogi szabályozás is ellene szól a drónhasználatnak, mert előfordulhat, hogy nem egy adott terület tulajdonosa, hanem egy ügyvéd jelentkezik, hiszen nem lehet felismerhető senki objektuma a beleegyezése nélkül.

Az új szabályok közül az már hatályba lépett, amely megtiltja magánlakások vagy birtokok fölött a drónos képrögzítést. Így a jövőben már nem kaphatnak lábra olyan mendemondák, hogy balatoni napozás közben születtek drónfelvételek hölgyekről.

Az új uniós előírások miatt vált szükségessé a magyar dróntörvény. Ennek értelmében januártól regisztrálni kell a 120 gramm feletti tömegű távirányítású repülőeszközöket és pilótáikat is, és csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethetők a drónok. A drónok kezelői a mobilalkalmazásból tájékozódhatnak a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott vagy tiltott területekről. A légi közlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják egy bizonyos méret felett.

 

A játék drónokra nem vonatkozik

Az új előírás bevezeti a pilóta nélküli játék légi jármű fogalmát, amely alatt a 120 grammnál könnyebb felszállótömegű, a kezelőtől 100 méternél messzebbre eltávolodni nem képes drón értendő. Ezekre nem terjed majd ki a nyilvántartásba vételi kötelezettség. A szabályozás fokozottan védi a magánélet és az otthon nyugalmának tiszteletben tartásához fűződő jogokat. Magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légi járművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott-tartózkodókról felvételt készít.

Fotó: Németh Levente

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában