munkaerőhiány

2021.01.25. 11:30

Hiába a jó fizetés, egyre nehezebb patikust találni

„Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!” Az oly sokszor hallott reklámszöveg azonban egyre nehezebben lesz megvalósítható a gyakorlatban, ugyanis lassan nem lesz kit megkérdezni: egyre kevesebb a gyógyszerész Somogyban.

Turbéki Bernadett

A kaposvári szolgáltatóház patikájában egy éve hirdetnek gyógyszerészállást, sikertelenül. — Senki nem jelentkezik és gyakorlaton sincs nálunk potenciális jelölt – mondta Tóthné Kalota Veronika, a patika vezetője. – Utoljára nyáron volt egy gyakornokunk, de Pécsett helyezkedett el, az egyetemen.

Nem egyedi a jelenség, a megye többi gyógyszertárában sem orvosolják könnyebben a problémát. Somogyban a kamarai tagok létszáma ugyan 180, ám a gyógyszerészek csupán harmada hatvan év alatti. Sokan nyugdíj után is dolgozni járnak részmunkaidőben, hogy ezzel is segíteni tudjanak a patikákban.

– Nem túl divatos szakma a gyógyszerészé, valahogy nincs előtérben, pedig nagy a felvevőpiac – mondta Szabó Péter, a Somogy Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke, aki a modern életvitelre vezeti vissza a kialakult problémát. – Nagy az urbanizációs hatás. A frissen végzett gyógyszerészek inkább a nagyvárosokban helyezkednek el, sokat közülük elszív Budapest. Még csak nem is a pénz, vagy a béren kívüli juttatások mértéke, hanem a nyüzsgés, ami vonzza őket. Pedig minél kisebb a település, annál magasabb lehet a gyógyszerész fizetése – tette hozzá.

Szabó Péter a másik problémának a gyógyszerészképzés alultervezett létszámát tartotta. – Az egyetemek képezhetnének több szakembert – tette hozzá. – Azokban az években, amikor jól teljesítő évfolyamok jelentkeznek, többet is felvehetnének, mert jelenleg sokkal több patikus öregszik ki, mint amennyi a helyükre jelentkező fiatal. Számításaim szerint 2027-re érné utol a képzettek létszáma a nyugdíjba vonulókét. A hetvenéves kor az igazi vízválasztó, amely után a gyógyszerészek már ténylegesen kivonulnak a munka világából – mondta a kamara elnöke, aki szívesen tartana a megye gimnáziumaiban toborzást, igaz ennek a mostani korlátozások nem kedveznek.

Leáldozóban az orvoslátogatók kora

– A 2002-ben végzett csoporttársaim nyolcvan százaléka gyógyszercégek marketingrészlegénél, területi képviselőként helyezkedett el – mondta Szabó Péter. – Vonzó volt, mert húsz évvel ezelőtt még nem volt ekkora fizetés, a cégek adtak többet: a patikai fizetés dupláját és autót, laptopot hozzá. Mára változott a helyzet, a cégeket oly mértékben megadóztatják, hogy már nem érdemes területi képviselőket foglalkoztatniuk, így betaláltak az elbocsátott gyógyszerészek a patikákba – mondta Szabó Péter.

Azok számára is van lehetőség, akik szeretnének ugyan gyógyszerészek lenni, de nem vették fel őket az egyetemre. Őket gyógyszerészeti szakasszisztensként várnák a patikák. Nekik jóval rövidebb ideig tart a képzési idő, ám ugyanolyan hiány mutatkozik a szakasszisztensekből is, mint gyógyszerészből. – A nők szempontjából kifejezetten kedvező a hivatás, akár részmunkaidőben, tömbösítve is dolgozhatnak, és negyvenévnyi munkaviszonnyal nyugdíjba mehetnek – tette hozzá a somogyi elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában