fenyőfa-járat

2021.01.13. 20:00

Komposztban végzi az ünnep zöld jelképe

Komposzt lesz a begyűjtött fenyőkből, viszik már a házak elől a karácsonyi ünnep ékeit. A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai több tonnányi tűleve­lűt szállítanak a hulladék­udvarba az idén is.

Góz Lilla

A gyűjtőedények mellett szépen sorakoztak a fenyőfák a Petőfi utcában kedden. Az itt lakók megfogadták a hulladékszállító cég kérését és minden díszt eltávolítottak a karácsonyfákról. Kaposváron kedden kezdte meg a fenyők begyűjtését a szolgáltató öt autóval, de miután a kommunális és szelektív hulladékot szállító járművek végeztek, ezekkel is besegítettek. Legközelebb január 26-án indul újabb fenyőfajárat.

Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a fenyőkből komposzt lesz. – A városban összegyűjtött levelekből, zöldhulladékból komposzt készül, ebbe tesszük a fenyőket is, bár az tény, hogy komposztálásra nem a legideálisabb – mondta el az ügyvezető. Kiemelte: tavaly Kaposváron 40 tonnát, a környező településekről további öt tonnát gyűjtöttek össze. Idén is hasonló mennyiségre számítanak.

Szilágyi Ádám megjegyezte: karácsony után a szelektív kukákban rengeteg csomagolópapír landol, átlagosan tíz százalékkal nő meg az ünnepek után súlyban a hulladék mennyisége. Kiemelte: a járvány első és második hullámában is folyamatos a hulladékszállítás, márciusban kezdődik a zöldhulladék begyűjtése is.

Feledésbe merülő hagyományok

A vízkereszt az egyik leg­ősibb keresztény ünnep, amelyhez kapcsolódva számos népszokás alakult ki. A templomból hazavitték ezen a napon a szenteltvizet, amelynek gyógyító hatást tulajdonítottak. Otthon ezzel itatták meg az állatokat, hogy ne legyenek betegek, de ezzel mosták meg az arcukat is, amely a rontástól is védte őket. Azt tartották, a haragos emberrel szenteltvizet kell itatni, attól megnyugszik. Faluhelyen még elvétve ezek a szokások fennmaradtak, de a többség csak azt tartja még ma is, hogy ekkor szedik le a fenyő díszeit.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában