a világ körül

2021.01.30. 11:30

Különös szilvesztert töltött az Antarktiszon a siófoki kutató

A geofizika nemzetközi évében látta meg a napvilágot Papp Éva, talán emiatt is vonzódott annyira a tudományterülethez. A kutató vizsgálta Ausztráliában a Lake George medrét, járt az Antarktiszon és hihetetlen élményeket szerzett a kontinensen. Egy éve viszont újra a somogyi városban él.

Koszorus Rita

Még a rendszerváltás előtt, 1989-ben költöztek férjével a világ másik felére, Ausztráliába.

– Három hónapig járkáltam külföldi munkavállalási engedélyért – idézte fel a harminc évvel ezelőtt történteket Papp Éva. – Gyakorlatilag mi a repülőn voltunk, amikor Kádár meghalt. Ezután egy gyors változás következett Magyarországon, és pár hónap múlva már nem is kellett munkavállalási engedély.

Papp Éva Canberrában a helyi rádióban is dolgozott és vezette a magyar iskolát, de tagja volt a helyi tűzoltó-egyesületnek is – ezeket mind önkéntes alapon.

Papp Éva

– A házunk kint van az erdőben, és amikor 2017-ben hatezer hektár eukaliptuszerdő égett le, körbevette a tűz az otthonunkat is – idézte fel a drámai pillanatokat. – Otthon voltam egyedül, de szerencsére időben kimenekültem. A lángok körbezárták a házat, de valami elképesztő szerencse folytán maga az épület nem gyulladt ki, viszont olyan hőség lett, hogy a bent lévő műanyagok elolvadtak.

Papp Éva harminc évig dolgozott Ausztráliában. A rendszerváltás és az azt követő évek alatt mindkettőjük munkahelye megszűnt itthon. Így „ottragadtak”, és a gyes letelte után Éva is visszaállt a munkába.

Dolgozott a melbourne-i Monash Egyetemen, Perth-ben a Nyugat Ausztrál Egyetemen, ahol le is doktorált, majd a PhD fokozat megszerzése után Canberrában az Ausztrál Nemzeti Egyetemen, ahol jelenleg emeritus kutató. Most zárul egy projektje, amely keretében az egyik édesvizű tavat, a Lake George-ot vizsgálták. – Körülbelül annyira fontos ez nekünk Canberrában, mint itt a Balaton – magyarázta a kutató. – Tudományosan nagy jelentőségű, mert zárt medence, a bekerülő víz csak párolgással távozik. Egy nagy tektonikus mélyedésben van, ahova folyamatosan rakódott az üledék. Kormeghatározás szerint a legmélyebb rétegek négymillió évesek.

Ezek a földrétegek pedig olyanok, mint egy könyv lapjai: az értő szemeknek megmutatják, hogy milyen volt az állat- és növényvilág évmilliókkal ezelőtt. Találtak már bennük növénymaradványokat, de ős-kengurucsontokat is, és azt is tudják, hogy 2,5 millió éve még őserdő volt Új-Dél-Wales azon területén. Ennek a projektnek a zárultával sem tétlenkedik, az elektromágneses elmélettel kapcsolatos új kutatásokba kezd hamarosan.

Az ausztrál őslakosoktól a Déli-sarkvidékig – ezredforduló az Antarktiszon

Papp Éva egyik legérdekesebb élménye volt az őslakosok életének megismerése, akik ma főleg a kontinensnyi ország északi részén élnek. – Évezredeken keresztül kis törzsi csoportokban éltek, amelyek nyelvileg is elkülönültek – mesélte. – Ma is több száz őslakónyelv létezik, amelyek nem nyelvjárások, hanem egymástól különbözőek. Egy-egy csoportnak szigorúak a területi határai, amelyeket ma is tisztelnek. De egy őslakos nem csak egy csoporthoz tartozik. Van egy nagyon érdekes házassági szokásrendszer, amely négy fő csoportba osztja a törzseket és meghatározza, hogy egy adott törzs tagja mely másik törzs tagjával házasodhat. A mai genetikai kutatások szerint pontosan azt a rendszert követik, amely a legjobb az öröklődés szempontjából.

Papp Évát az új évezred hajnala az Antarktiszon érte. Az élet valahogy úgy hozta, hogy eljutott a Déli-sarkvidékre, ahol gyerekkora óta kutatni szeretett volna. – Ausztráliának van egy antarktiszi programja, amelybe jelentkeztem. Felhívtak, hogy lenne egy feladat: földradarral kellene egy jeges területet megvizsgálnom a Casey kutatóállomás közelében. Egy pillanatig sem gondolkoztam, elvállaltam. Így én lettem az első magyar származású kutatónő, aki egy egész nyarat tölthetett az Antarktiszon, ráadásul 2000. január elsején is ott lehettem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában