tanulás elősegítés

2021.01.08. 19:45

A leckeírás mellett emberré válni is segít a jó tanoda

Milliós segítséget kapott a kormánytól három somogyi tanoda is. A kaposvári Hangya Tanodát és a kadarkúti Gondviselés Háza Közösségi Tanodát tizenhárom és fél millió forinttal, míg a Kaposfői Tanodát 12 millióval támogatták. A pénzt működésre fordítják az intézmények.

Marosi Gábor

– Mi az apró ellentéte? – kérdezte ottjártunkkor a pedagógus az egyik kisfiútól, aki a kaposvári Hangya Tanodában éppen az ellentétes jelentésű szavakat tanulta. – Az óriás – hangzott a válasz. Egy másik asztalnál néhány diák matekozott, akik pedig végeztek már, azok játszottak. Így tett a két hatodikos – Kovács Ferdinánd és Kovács Richárd – is. A gyerekek lapunknak elmondták: nagyon szeretik a tanodai foglalkozásokat, évek óta tagjai a közösségnek, s amióta idejárnak, a tanulmányi eredményük is sokat javult.

Éppen ez az egyik célja a tanodáknak. Bertalanné Bogdán Réka, a Hangya Tanoda csoportvezetője kiemelte: a fiataloknak ez a második otthona, ahol beszélhetnek a gondjaikról, örömeikről, a tanárok és az önkéntesek segítenek nekik a leckeírásban, és ha szükséges, akkor gyógypedagógus is foglalkozik velük.

– Van, akinek a tanoda az egyetlen biztos pont az életében – hangsúlyozta Bertalanné Bogdán Réka. – Amíg otthon gondok vannak és a baráti társaságában sem találja meg valaki a helyét, addig tudja, hogy hozzánk bármikor jöhet. Azt látjuk, hogy hasznosak a nálunk eltöltött órák. Hiszen sokaknak javult a magatartása, a tanulmányi eredménye. Mindenkin látszik valamilyen fejlődés – tette hozzá a csoportvezető.

A Hangya Tanodában több mint harminc fiatallal foglalkoznak. Működésüket a kormány az idén 13,5 millió forinttal támogatta. Az összeget bérekre, étkezésre, egyhetes balatoni táborra és tanulmányi kirándulásra fordítják majd.

– Fontos küldetése van a tanodáknak – mondta Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója. – Az ott dolgozó szakemberek a korrepetálásokkal, fejlesztő foglalkozásokkal igyekeznek hozzájárulni a fiatalok későbbi sikereihez. Azt tapasztaljuk, hogy Magyarország jól áll a szegénység elleni küzdelemben, a cél azonban az, hogy ezt teljesen felszámoljuk. Ennek egyik legfontosabb eszköze a képzés. A tanulóknak megfelelő tudással kell rendelkezniük, hiszen úgy tudnak majd elhelyezkedni felnőttkorukban – hangsúlyozta a főigazgató.

 

Naponta motiválják a fiatalokat

Kadarkúton jó pár éve működik tanoda. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület fenntartásában lévő intézménybe csak helyi fiatalok járnak. A korosztály vegyes, az általános iskolástól a szakiskolásig többen is igénybe veszik a tanoda szolgáltatásait. Révai Kata Barbara, a Gondviselés Háza Közösségi Tanoda Kadarkúton szakmai vezetője elmondta: a tanodába zömében hátrányos helyzetű fiatalok járnak. A családokkal egy főállású mentor, a diákokkal öt pedagógus és óraadó, valamint ugyanennyi önkéntes foglalkozik. Munkájuk eredménye jól látszik, hiszen motiváltabbak lettek a fiatalok. Révai Kata Barbara kiemelte: fontos a tizenhárom és fél milliós állami támogatás, hiszen ebből az összegből fizetik dolgozóikat, vásárolnak különféle eszközöket, de táborokat és közösségi programokat is tudnak szervezni.

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában