óvóbácsi

2021.01.22. 20:00

Nem csupán anyukaszerep már az etetés és a peluscsere

Spanyolországban tizenhat hétig, Magyarországon öt napig maradhatnak otthon az édesapák, miután megszületett gyermekük. Az általunk megkérdezett pszichológus szerint sokkal több idő, legalább két hét kellene ahhoz, hogy egy férfi jobban be tudjon kapcsolódni a szülői teendőkbe.

Marosi Gábor

Pelenkázza, fürdeti és ha kell, akkor tápszerrel is megeteti gyermekét a kaposvári Fülöp Zsolt. Az édesapa ma már rutinosan látja el a csecsemőt és igyekszik minél több részt vállalni a neveléséből. – A kislányom születése után két hetet voltam itthon – mondta Fülöp Zsolt. – Mivel vállalkozó vagyok, így az ötnapos fizetett szabadság nem vonatkozott rám, bár lehet, hogy járt volna valami, de nem néztem utána. Igazából mindegy is, mert megérte itthon maradni. A két hét elegendő volt arra, hogy mindketten beleszokjunk a gyermek gondozásába és kialakítsuk a napi rutint. Azt gondolom, hogy egy hónap lenne a legideálisabb idő, ameddig egy férfinak otthon kellene lennie az újszülött gyermeke és a párja mellett – tette hozzá a fiatal édesapa.

Egy hazai felmérés szerint a válaszadók húsz százaléka gondolja úgy, hogy az édesapának a jelenlegi öt nap helyett, 4–6 hét fizetett szülési szabadság járna. Tizen­nyolc százalék szerint 2–4 hét is elég, a válaszadók tizenhét százaléka pedig 10–16 hetet is adna a férfiaknak. A felmérés nemenként is vizsgálta a válaszadókat. A megkérdezett férfiak tizenkilenc százaléka 16 hétnél több időt adna magának, a nők huszonkét százaléka pedig a 4–6 hetes otthonlétre voksolt. A jelenlegi öt napot a nők hét, míg a férfiak öt százaléka tarja elfogadhatónak.

Településtípusonként is bőven van eltérés a felmérésben. A fővárosiak 28 százaléka 10–16 hetet, a megyeszékhelyen élők 24 százaléka 4–6 hetet adna az édesapáknak, a városiak 18, míg a községekben élők 20 százaléka pedig 2–4 hetet.

Gyeneseiné Mészáros Bettina egy majd’ felnőtt és két kisebb gyermek édesanyja. Szerinte egy férfinak a csecsemő megszületése után legalább 6–8 hétig kellene otthon lennie, hiszen mire „beáll” a napi rutin, addig két hét is eltelik. – A férjem csak egy hetet tudott itthon lenni – mondta az édesanya. – Én császárral szültem, ezért jobb lett volna, ha tovább mellettem van, de sajnos muszáj volt dolgoznia. A nagyszülők segítettek be a napi teendőkbe, így sikerült a kezdeti nehézségeken átlendülni – tette hozzá Gyeneseiné Mészáros Bettina.

Már a születéskor ott kell lennie a férfinak a gyermek mellett

Gulyás Mariann tanácsadó szakpszichológus szerint fontos, hogy a férfi már a gyermek születésekor ott legyen a csecsemő mellett, hiszen egy apának nehezebb kapcsolódnia egy pici babához. – Jobban meg kell tanulniuk, hogyan nyúljanak hozzá a gyermekhez – mondta Gulyás Mariann. – Egy anyának ez ösztönös, hiszen kilenc hónapja volt arra, hogy felkészüljön a csecsemő érkezésére. Azt látom, hogy a régi időkhöz képest megváltoztak a nemi szerepek, a férfiak szorosan ott akarnak lenni a gyermek mellett. Ez pedig nagyon jó és fontos is, mert az apának és gyermekének jobb kapcsolata lesz egymással, az anyuka pedig bátran támaszkodhat a párjára, hiszen szinte mindenben tud majd neki segíteni – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában