megemlékezés

2021.01.10. 13:48

Német kórház vonat hozta haza a doni sebesülteket

A doni áttörés 78. évfordulójára emlékeztek vasárnap délelőtt Kaposváron. Az eseményt a Mártírok és Hősök Közalapítvány szervezte.

Marosi Gábor

A gyászünnepség a Hősök templomában szentmisével kezdődött, melynek keretében Vajda Gábor plébános emlékezett meg a Don-kanyarban elesett magyar katonákról. Az istentisztelet után az emlékezők fejet hajtottak a Mindszenty téren lévő Mártírok és Hősök emlékművénél.

Puskás Béla, a Mártírok és Hősök Közalapítvány kurátora elmondta: ha szűkebb körben is, de mindenképpen szerették volna megszervezni az eseményt, hiszen kötelességüknek tartják, hogy emlékezzenek és emlékeztessenek mindenkit arra, mi is történt a Don-kanyarban nyolc évtizeddel ezelőtt. – Ezek a katonák a visszavonulás során vesztették életüket – fogalmazott Puskás Béla. – Somogy megyéből mintegy tizenötezren vettek részt a doni ütközetben, a veszteség pedig hat-hétezerre tehető, viszont ebbe beleszámítanak a sebesültek is. 1943. január 28-án körülbelül hatszáz sebesült somogyi katona érkezett Kaposvárra. Német kórházvonattal hozták őket el a frontvonalból, illetve azokról a gyűjtőhelyekről, ahová azért kerültek, mert korábban, vagy az áttöréskor sebesültek meg. Többen hadifogoly táborba is kerültek, ahonnét csak nagyon kevesen tértek haza – tette hozzá Puskás Béla.

 

A rövid gyászünnepséget koszorúzással zárták. A Mártírok és Hősök emlékművénél a fegyveres testületek képviselői, az önkormányzat, valamint civil szervezetek helyezték el az emlékezés virágait, majd elhangzott a Magyar takarodó.

Mínusz 35 fokban támadtak

A nyolc évtizeddel ezelőtt történt doni események a magyar történelem egyik legnagyobb hadi katasztrófája volt. A szovjet Vörös Hadsereg 1943. január 12-én, mínusz 30-35 fokos hidegben indította meg támadását a Don-kanyarban. Az arcvonal északi részén, az urivi hídfőből kiindulva áttörte a magyar vonalat, és 8-12 kilométer mélyen hatolt előre, majd január 14-én a scsucsjei hídfőben 50 kilométer szélességben törte át a védelmet. A Don-kanyarban a több mint kétszázezres 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában