nagy a tét

2021.01.28. 20:00

Vízválasztó döntés elé került a Balatoni Kör

Válaszút elé érkezett a Balatoni Kör az egyesület dinamikus fejlődése miatt – írja keddi közleményében a szervezet elnöksége.

Kolumbán Tünde

A minőségi turizmus mellett elkötelezett borászatokat és a gasztronómia különböző területén dolgozó balatoni vállalkozásokat tömörítő szervezet tagságának azt kell eldöntenie, hogy laza, tagdíjból fentartott baráti közösségként tartják fent magukat, vagy átalakulnak egy professzionális szervezetté. – A továbblépésnek elengedhetetlen feltétele egy szervezeti átalakulás, ezért az egyesület elnöke és a teljes elnöksége felajánlotta lemondását – írják.

Az egyesület átalakítása ugyan már korábban is felmerült, a közleményben megfogalmazott törekvés azonban most azzal a belső feszültséggel összefüggésben került felszínre, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) fejlesztési támogatása okozott a Balatoni Kör tagjai között. Az MTÜ nemrégiben összesen mintegy 1,5 milliárd forint összértékben ítélt meg egyedi fejlesztési pénzt a Stílusos Vidéki Éttermiség és a Balatoni Kör több tagjának. A támogatási keretből összesen 40 vállalkozás részesült, ebből 20 Balatoni Kör tag juthat állami forráshoz. Ez nagyjából a tagság felét jelenti. Akadnak sértettek azok között, akik kimaradtak a támogatottak köréből, ők az állami pénz elosztásának módját kifogásolják, s azt, hogy az MTÜ Laposa Bence, a Balatoni Kör elnökének ajánlása alapján döntött a támogatásokról.

Laposa Bence megkeresésünkre elmondta: belülről indult konfliktus alakult ki a körön belül a támogatások kapcsán. Úgy fogalmazott: megoszlanak a vélemények arról, hogy a Balatoni Körnek egy baráti jellegű, ugyanakkor fontos célokat kitűző társaságként kellene folytatni a 2014-ben megkezdett munkát, vagy egy olyan professzionális szervezetként, aminek lobbiereje is van. Laposa hozzátette: jelenleg valahol e kettő között lebegnek. A tagok közül kerestük Csapody Balázst, aki szerint a Balatoni Körnek a jövőben profi szervezetként kellene szolgálnia a balatoni turizmust.

A lehetőségek között a tagság választ majd a következő közgyűlésen, amit akkor tudnak megtartani, ha a pandémiás helyzetben arra jogilag is lehetőség lesz.

A Balatoni Kör 2014 óta működik, megalakulásukkor azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy egy tó körüli érdekvédelemre épülő egyesületet hozzanak létre, amelynek tagjai elkötelezettek a minőség, a helyi alapanyagok használata vagy éppen az egész éves nyitvatartás mellett.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában