korkülönbség

2021.02.20. 17:30

Büssü még gyerek, a városok öregszenek

Van olyan somogyi falu, ahol jóval 50 százalék feletti az idősek aránya, míg olyan is akad, ahol majdnem 35 százaléknyi a gyerek. Büssü, Istvándi és Nemesdéd azok a települések, ahol a legtöbb gyermek él, ugyanakkor Somogysimonyi, Patalom és Nemeskisfalud az, ahol a legtöbben vannak az idős emberek.

Kovács Gábor

Régóta tudjuk, hogy sok az elöregedő somogyi település, de most kiderült, hogy olyan falvak is vannak Somogyban, ahol bő volt a gyermekáldás az utóbbi években. Pontosan megrajzolható megyénk demográfiai térképe, ha a teir.hu oldalon fellelhető Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer legfrissebb adatait hívtuk segítségül. Minden településre lebontva megnéztük, hogy az állandó népességen belül milyen arányban vannak a 14 év alattiak és a 60 év felettiek. Azaz száz helybeliből mennyi a gyerek és mennyi az idősebb korosztály tagja.

A legtöbb gyermek tekintetében a pálmát Büssü viszi el, ahol 34,1 százalék az arányszám. A második Istvándi 28,8 százalékkal, a harmadik Nemesdéd 27,6 százalékkal, őket követi Gige (24,2) és holtversenyben Rinyakovácsi és Szenyér (23,2). Megállapítható, hogy Somogyban 12 százalék körüli az átlag, ezt az arányt hozzák városaink is: Kaposvár (13,1), Siófok (13,3), Barcs (12,8) vagy Igal (11,7). Jónak mondható a helyzet sok helyen Belső-Somogyban, így Nagykorpádon (20,1) vagy Gyugyon (19,6), de a Balaton-part közelében alacsony a gyermekek aránya. Fonyód, Kötcse és Kőröshegy mindössze 9 százalékon áll, Balatonmáriafürdő és Balatonberény mindössze 8-on.

A fiatalok között első helyen álló Büssü polgármestere fejből tudja az adataikat. Náluk a 18 év alattiak száma 162, az óvodások 40-en vannak, az általános iskolások 65-en, ők Igalba járnak át.

– Odafigyelünk a gyermekeinkre, a pandémiás időszakban meleg ételt kapott minden igénylő, illetve 114-en részesülnek gyermekvédelmi támogatásban – mondta Szegvári József.

Ha az idősek arányát vizsgáljuk, Somogysimonyi az abszolút első, 55,8 százalékkal. Az utána következőknél árnyalja a képet, hogy nagy létszámú idősek otthona működik ezekben a falvakban: Patalom (46,4), Nemeskisfalud (41,4), és Zselickislak (41,3). Az ötödik helyen Somogyacsa áll (39,4). Az idősek somogyi arányszáma átlag 20 és 30 százalék között mozog. Növekvő Kaposváron (29,3), Szőkedencsen (36,8), Ecsenyben (34,5), Törökkoppányban (35,5). Vízváron és Mernyén (31). A Balaton-parton magas az idősek aránya: Balatonföldváron (38), Balatonszárszón (37), de Buzsákon is (38,6). Rendkívül kevés viszont a szépkorú Rinyabesenyőn (7,5), Somogyaracson (12,1) és Szenyéren (12).

Mindent megtesznek az idősekért, válaszolta Somogysimonyi polgármestere, értesülve a statisztikáról. Nagy az összefogás a faluban.

– A falugondnoki szolgálat a bevásárlásokat is intézi, hiszen nincs élelmiszerbolt a faluban – mondta Meleg Ilona. – Orvoshoz, de még fodrászhoz is a falugondnok szállít. A közmunkások ha kell, a tűzifát felvágják, behordják. A szomszédok figyelnek egymásra, ha valakit nem látnak, már hiányolják. A nyugdíjasokat megmozgatják a helyi rendezvények, rendszeresen besegítenek, pogácsát, rétest sütnek, bevonhatók a közösségi életbe a településen.

Legfiatalabb települések Somogy megyében

Helyezés

Település

Állandó népességen belül a 0-14 év közöttiek aránya (százalék)

1.

Büssü

34,1

2.

Istvándi

28,8

3.

Nemesdéd

27,6

 

Legidősebb települések Somogy megyében

Helyezés

Település

Állandó népességen belül a 0-60 év közöttiek aránya (százalék)

1.

Somogysimonyi

55,8

2.

Patalom

46,4

3.

Nemeskisfalud

41,4

Hasznos elfoglaltságot kell találni

Annyi a gyermekutánpótlás és a nagycsalád Nemesdéden, hogy bővíteni kell a szociális helységeket, emiatt Móring József országgyűlési képviselőhöz fordult segítségért Tompa Boldizsár Endre polgármester. Települési támogatás bőven érkezik a faluba, új játszótér épült, kihasznált az óvoda, 60 gyermek jár ide. Az új szociális épületet is az óvoda mellé tervezték. Az istvándi gyerekek Darányba járnak iskolába, tanítás után viszont a faluban működő közösségi térben találnak elfoglaltságot, mondta Bereczkiné Pavelka Jolán, polgármester. „Jó kis hely” néven épült egy közösségi ház pályázati forrásból. Itt pedagógus és szociális szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel, még logopédus is. A gyerekek mindennap kapnak uzsonnát és tízórait, számítógépet használnak, foglalkozásokon vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában