újrahasznosítás

2021.02.09. 20:00

Cseppet sem könnyű a környezettudatos lét

Csaknem tucatnyi somogyi település csatlakozott a Cseppet sem! elnevezésű környezettudatos kezdeményezéshez, amely a használt sütőolajok lakossági összegyűjtését tűzte ki célul. Így a zsiradékok nem a lefolyókban kötnek ki, hanem a köztereken elhelyezett gyűjtőedényekben, amelyeket rendszeresen ürítenek, és a használt zsírokból, olajokból bioetanol készül.

Góz Lilla

Három sárga színű gyűjtőedénybe dobhatják flakonokban a használt olajat hónapok óta a lakosok Balatonboglár forgalmas területein. – Ásványvizes flakonba gyűjtjük az elhasznált zsiradékot, most is hoztam két üveggel – mondta el Somogyvári Norbert, aki a munkahelye előtti, a Gyep utcai sárga kukába hozta a sütőolajat.

– Az elsők között csatlakoztunk a megyéből a kezdeményezéshez, mert fontosnak tartjuk, hogy környezettudatosságra neveljük a lakosságot – mondta el Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere. Hozzátette: egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy elviszik a sárga kukákba a használt zsiradékokat.

– A községháza udvarán fogjuk elhelyezni a sárga, 60 literes gyűjtőedényt, amely reméljük, hogy a napokban megérkezik – mondta el Törzsök Gabriella, Somogyaszaló polgármestere.

A megyéből Balatonbogláron és Somogyaszalón kívül eddig Ádánd, Kutas, Kiskorpád és Pogányszentpéter is tagja a közösségnek, valamint Nagyatád, Csurgó és Karád is szeretne a jövőben csatlakozni. – Tavaly októberben kezdődött egy dunakanyari civil kezdeményezés nyomán a lakossági használt sütőolaj-begyűjtési pontok telepítése, mára már négyszáz településen értünk el 1 millió 690 ezer lakost – mondta el Cserháti László, a Cseppet sem program koordinátora. Hozzátette: a tervek szerint a nyárra csaknem az ország felét, négymillió embert szeretnének bevonni a programba.

– A használt sütőolaj és zsiradék nagy része a csatornákban, majd innen továbbfolyva a szennyvíztisztítókban súlyos környezeti károkat okoz, ezen szeretnénk változtatni – emelte ki Cserháti László. Megjegyezte: a sütőolajokat nem kell a lakosoknak a benzinkutakra, hulladékudvarokba vinniük, hanem a településeken központi helyen helyezik ki a gyűjtőedényeket, a Biotrans Kft. pedig a sárga kukákat rendszeresen üríti. A sütőolaj mellett használt zsírt, kókusz- és pál­maolajat is le lehet adni. – A gyűjtés nemcsak környezetvédelmi hasznot hoz és a településüzemeltetési költségek csökkenését eredményezi, hanem némi bevételhez is juttathatja a helyi közösségeket – sorolta a koordinátor. A jövőben széleskörű felvilágosítási kampányt terveznek a vízmű- és hulladékkezelő cégek, valamint oktatási intézmények körében, hogy szélesebb körben váljon ismertté a gyűjtés hasznossága.

Házhoz mennek nemsokára az olajért

A használt háztartási zsiradék leadására számos lehetősége van a lakosoknak. A Mol Nyrt. töltőállomásain átveszik a sütőzsiradékot, amiből egy komáromi üzemben bioüzemanyagot gyártatnak. Kaposváron pedig, az országban egyedülálló módon, a közeljövőben elindulhat a házhoz menő sütőolajgyűjtés. A családi házakhoz háromliteres edényt adnak, a társas házaknál lépcsőházanként pedig egy hatvanliteres gyűjtőkonténer lesz. A kaposvári önkormányzat tájékoztatása szerint jelenleg zajlik a közbeszerzés, de rövid időn belül elindulhat az új szolgáltatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában