helyi politika

2021.02.09. 13:00

Előválasztásra készül az ellenzék Somogyban

Kaposváron egy civil jelölt várható felbukkanása, a megye többi részén pedig a Jobbik dominanciája: így foglalható össze az, amit sikerült megtudnunk a várható ellenzéki előválasztásról maguktól az érintett pártoktól.

Kovács Gábor

Helyi önkormányzati választás szavazás

Fotó: Bús Csaba

Az LMP egyértelműen Kaposvárra koncentrál. Felder Frigyes megyei elnökségi tag elmondta, hogy Kaposváron biztosan lesz indulójuk, de a többi választókörzetben olyan jobbikos országgyűlési képviselők vannak, akiknek a megszorongatására kevés esélyt lát.

– Meglepetést tartogatunk a tarsolyunkban, de csak a következő hetekben derülhet fény a jelölt személyére Kaposváron, és a másik három somogyi körzet is ugyanolyan fontos a számunkra – mondta Bereczki Dávid, a Momentum kaposvári önkormányzati képviselője, aki szerint a párt az előválasztást a legdemokratikusabb döntési folyamatnak tartja minden szinten.

Közös hatpárti bizottság alakult, de még nincs döntés arról, hogy hol és mikor lesz előválasztás, és mindenütt egyszerre lesz-e, tudtuk meg Pintér Attilától, az MSZP városi jelöltjétől. Szerinte minden párt törekszik arra, hogy mind a 106 választókörzetben neveket dobjanak be a közös kalapba. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a körülmények még sok mindent befolyásolhatnak, hogy hogyan lehet majd regisztrálni, milyen feltételekkel.

Minden pártnak van delegációja, és rendezetten haladnak a tárgyalások, emelte ki Ander Balázs, a Jobbik dél-somogyi országgyűlési képviselője. Szerinte ahol meg lehet egyezni, ott nincs szükség előválasztása, hiszen ez komoly költségbe kerül, és ha egyértelmű a felállás, akkor nincs szükség a szűkös erőforrások elégetésére.

– Ha más is indulni akar, rajta, a pálya nyitott, de én biztosan indulok az előválasztáson! – jelentette ki Ander Balázs. – Steinmetz Ádám és Potocskáné Kőrösi Anita nevében nem beszélhetek, de úgy tudom, hogy ők is szeretnének indulni.

Varga István is ringbe szállhat

Megkerestük Molnár Tibornét, a DK kaposvári elnökét, aki szerint az előkészületek elindultak, de bővebben erről nem akart beszélni. Kérdésünkre megerősítette, hogy a DK beáll Varga István újságíró, egyetemi oktató mögé, aki nem tagja a pártnak, hanem civil jelölt. Később korainak minősítette ezt a közlését. Megkerestük Varga Istvánt, aki elmondta, hogy valóban szóba került a jelölése, de az indulása még nem visszavonhatatlan tény, heteken belül születhet döntés erről, ugyanakkor megfontolja, hogy milyen kompromisszumokat fogad el a politikai életben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában