hangos károgók

2021.02.18. 14:00

Még mindig dúl a varjúháború Somogyban

Igazi szélmalomharcot vívnak a somogyi városok a vetési varjakkal. Ebben az időszakban a csak tetézik a gondokat a hazánkba érkező telelő varjak. Amelyek károgása és a piszok, amit maguk után hagynak joggal okozhatnak fejtörést bárkinek.

Koszorus Rita

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szélmalomharcot vívnak a somogyi települések a vetési varjakkal. – A belvárosban rendre látjuk a nyomaikat – mondta Füstös János, csurgói polgármester. – Korábban lehetett az állományt ritkítani, ez ma már tilos. Hosszas engedélyeztetési eljárás után régebben még levertük a fészkeiket, de két nap múlva ugyanúgy meg­építették őket és még nagyobb volt a kosz. Ezért inkább megpróbálunk együtt élni velük.

Nagyatádon a városgondnokság dolga a varjúhad kordában tartása. – Van egy speciális műszerük, amellyel időről időre elriasztják őket – mondta Ormai István polgármester. – Úgy tűnik, ez hasznos, mert jelenleg nincsenek fészkek a városban.

Barcson is rendszeresen gondot okoznak a madarak, a belvárosban élők tavasszal már-már áldatlan állapotokról számoltak be. A nemzeti park munkatársai még a fészkelési időszak előtt leszedték és áthelyezték a madarak fészkeit.

Marcaliban húsz éve rendszeres a madárriasztás. – Engedélyt kérünk rá és amikor lehet, leszedetjük a fészkeket – mondta lapunknak Sütő László, polgármester. – Elsősorban a kórház közelében és a parkban lévő fákon fészkelnek. A napokban kezdődik el a riasztásuk.

Siófokon is visszatérő gond sok éve a népes varjúállomány. Még a tavaszi fészkelés előtt engedélyt kért az önkormányzat a nemzeti parktól a fészkek eltávolítására.

Kaposváron ugyanakkor évek óta nincsenek varjútelepek. – Volt egy, még évtizedekkel ezelőtt a színházparkban, majd a Keleti temetőben, mindkettőt leverték – mondta kérdésünkre Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári helyi csoportjának vezetője. – Jelenleg nem tudunk nagyobb telepről a megyeszékhelyen.

A szakember szerint két dolgot tehetünk, kivárjuk a tavaszt, hiszen addigra a telelők elvonulnak, vagy addig riasztjuk őket, amíg fel nem adják a fészekrakást lakott területen. A varjú ugyanis okos madár, feladja az építkezési terveit, ha rendszeresen sikertelen.

Joggal gondolhatnánk, hogy azért van velük ennyi gond, mert elszaporodtak. Molnár Marcell szerint azonban ez nincs így. – A varjútelepek megszüntetésével szinte teljesen sikerült kiirtani őket – mondta. – Ezek a madarak északabbról – Ukrajnából, Lengyelországból – húzódnak le hazánkba a szibériai hideg miatt. Ideiglenesen, csak télen vannak itt.

A varjú védett madár, természetvédelmi szempontból értékes. A fekete tollaival és nagy hangjával ékeskedő vetési varjú telepekben él, vagyis akár több varjú is lakhat egymás szomszédjaként. A fészkeikbe rendre beköltöznek a kékvércsék, amelyek egyedül nem tudnák megvédeni fészküket. A varjakkal tökéletesen együtt tudnak élni és nagyhangú lakótársaik eléggé ijesztőek a ragadozók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában