zugszaporítók

2021.02.15. 11:30

Nem szabad többé már a kutyavásár

Nyilvántartásba kerülnek, így a korábbinál szabályozottabb módon tevékenykedhetnek a jövőben a kedvtelésből tartott állatok kereskedői. Az intézkedéstől azt remélik, hogy visszaszorítja az állatkínzó kutyaszaporítók, az illegális kisállat-kereskedők tevékenységét. A gyakorlati alkalmazás körül azonban még vannak kérdőjelek.

Kovács Gábor

Április 1-től ugyanis a kedvtelésből tartott állatok forgalmazását végzőknek a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél (NÉBIH) be kell jelenteniük a tevékenységüket, és FELIR azonosító számot kapnak. Ezt a lépést leginkább arra a problémára szánják megoldásnak, hogy Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba évente. Köztük sok a fél évnél fiatalabb, törzs­könyv nélküli kutya. Ráadásul az EU-vizsgálatok szerint a hazánkból származó kutyakölyköket gyakran illegálisan és túl fiatalon szállítják.

A kutyatartás, szaporítás és kereskedés következetes szabályozása mindenképpen fontos, hangsúlyozta Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője. Aki azonban némileg szkeptikus, hiszen már nyolc éve kötelező a kutyákat chippel jelölni, még sincs chip a magyar ebek akár 70 százalékában.

– Etikátlan, ami most zajlik kutyaszaporítás címén az országban, szinte mindig kimeríti az állatkínzás fogalmát, ráadásul a szaporítók gyakran olyan jövedelemre tesznek szert, amit nem vallanak be – mondta az állatvédő.

A kaposvári Leguán állatkereskedésben van regisztráció, csak így működhetnek. Jelenleg napra pontosan vezetik egy füzetben, hogy hány halat vagy hörcsögöt adnak el. Arról még nem kaptak értesítést, hogy a jövőben hogyan változik az adminisztráció. – Az új intézkedéstől a kutya- macska szaporítás, külföldre szállítás még nem omlik össze, csak a zugtenyészetekből származó kutyák árai lesznek magasabbak, és emiatt a törzs­könyves kutyáké emelkedni fog – jósolta Pintér Attila, a Leguán üzletvezetője, aki maga végzett állattenyésztő, és csak azt tartja tenyésztőnek, akinek ez szintén a végzettsége.

A szaporító és tenyésztő közötti különbségre példaként azt hozta fel, hogy „attól, hogy ha segítünk egy szülésnél az utcán, még nem leszünk nőgyógyászok”. A legkomolyabb nyilvántartással a szarvasmarha-ágazat rendelkezik, és az állatvásárokat azért szüntették meg, hogy a jelöletlen lovak értékesítését visszaszorítsák. Ennek ellenére a mai napig rendeznek udvarokban illegális lóvásárokat, a sertéseket is zavartalanul adják-veszik – mondta.

A kormány online konzultációt indított az állatvédelemről. A kérdőívet február 8-tól egy hónapon át lehet kitölteni az allatvedelem.kormany.hu oldalon.

Sok a félelem

A Facebookon létezik egy állatorvosoknak szóló zárt csoport, itt hangot adnak a hozzászólók a félelmüknek, hogy nőhet a kidobott, magára hagyott állatok száma és az illegális állatkereskedelem. Ugyanitt felvetődött, ha egy falusi portán a házőrző kutya megkölykezik, és a gazdája eladná a szaporulatot, vagy ha egy kisfiú a szüleitől kapott hörcsög utódait értékesítené, akkor váltanak-e majd FELIR-számot. Az állatorvosok felelőssége is fontos, hogy ne állítsanak ki biankó dokumentumokat, oltási könyveket, állatútleveleket a szaporítóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában