Feltételes foglalások

2021.02.26. 11:30

Óvatosan, de tervezzük már a családi nyaralásokat

Bár még nem tudni pontosan, mikortól lazít a kormány, de már érkeznek az első foglalások a somogyi szállásadókhoz. Nagy roham nincs, óvatosan tervezik nyaralásaikat a megyébe érkező turisták.

Koszorus Rita

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) beérkezett adatok alapján élénk forgalmat prognosztizál a tavaszi szünet időszakára. Áprilisra már országszerte 518 ezer vendégéjszakát foglaltak le. Az egy évvel korábbi azonos időszakban ez a szám 304 ezer volt.

A somogyi szolgáltatókhoz is folyamatosan érkeznek megkeresések, azonban csak egy részük válik valódi foglalássá. – Húsvétra már vannak foglalások – mondta lapunknak Katz Zoltán, a csokonyavisontai Korona Panzió tulajdonosa. – Kizárólag magyarok foglalnak. Ha zöld utat kap a vendéglátás, és végre a fürdő is kinyithat, akkortól kaphat lendületet az idei esztendőre a turizmus.

Katz Zoltán arra számított, hogy áprilisban már enyhítenek a korlátozásokon. – Most már az oltást igazoló dokumentum miatt is fájhat a fejünk – mondta. – Hiszen nem tudni, mire jogosítja majd fel a turistákat, s ez mennyiben befolyásolja a forgalmat.

Az általunk megkérdezett szállásadók azt mondták: már annak is örülnek, hogy folyamatosan érkeznek a telefonok, elektronikus üzenetek a vendégektől.

– A húsvéti időszak nálunk is keresett – mondta Nagyné Huszár Andrea, a nagyatádi Hotel Solar igazgatója. – Vannak opciós foglalások is, nyilván azzal a feltétellel, ha végre kinyithat a szálloda.

Nagyné Huszár Andrea szerint a tavaly nyári forgalmat idén is el fogják érni, ám az elmúlt hónapok elmaradt vendégéjszakáit semmi sem pótolhatja már.

A Balatonhoz is tervezik már pihenéseiket a turisták, de csak kevesen foglalnak előre.

– Nem túl rózsás a helyzet itt – nyilatkozta Tóth Balázs, a balatonlellei BL Yacht Club ügyvezetője. – Áprilisra még nincs sok foglalásunk, de összességében a tavalyinál többet kötnek le a turisták.

Tavalyról áthelyezett időpontok

Kaposváron is óvatosak a turisták, Gergely Ica, a Kapos Hotel marketingigazgatója megkeresésünkre elmondta: május végétől van már több foglalásuk.

– Egészen szeptember végéig mernek már foglalni az emberek – mondta Gergely Ica. – A foglalásaink nagy része tavalyról új időpontra tett csoportos út, s kizárólag magyar vendégekkel.

A marketingigazgató szerint a tavasz első hónapjaira a bizonytalanság miatt nem foglalnak a turisták. S mivel úgy gondolják, hogy hely mindenképpen lesz, ezért valószínűleg last minute érkeznek majd az igények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában