meleg menedék

2021.02.10. 17:30

Somogyban senkit sem hagynak az utcán a hidegben

Csütörtöktől újra hidegbetörésre lehet számítani. Ezért a megyében dolgozó szociális szakemberek már készülnek arra, hogy a fagyos időben telt házzal üzemelnek majd a nappali melegedők és az éjjeli szálláshelyek.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Komoly lehűlésre figyelmeztetnek a meteorológusok, ezért a kaposvári hajléktalanszálló dolgozói már készülnek arra, hogy a hidegben telt házzal fognak üzemelni. Naponta járják az utcákat a szálló szociális munkásai, a kemény mínuszokban többször is körbenéznek azokon a területeken, ahol hajléktalanok lehetnek. – Próbáljuk rábeszélni őket, hogy jöjjenek be a szállóra, ha mégsem sikerül, akkor meleg teát, élelmet és izolációs takarót hagyunk náluk – mondta el Nagy Bernadett Beáta, a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ intézményvezetője. Hozzátette: nagyon fontos, hogy ha a lakosok kapualjba, lépcsőházba behúzódó hajléktalant látnak, akkor értesítsék a gondozási központot.

Jelenleg éjszakánként 85 hajléktalant látnak el, további húsz főt tudnak még elszállásolni. Ha kevés lenne, akkor a nappali melegedőbe is raknak matracokat. Akinél tapasztalnak bármilyen tünetet, ami a koronavírusos megbetegedésre utalhat, azokat teszteli az orvosuk vagy a mentőszolgálat munkatársai. A gondozottak többsége már túl van az első oltásán, és semmilyen mellékhatás nem jelentkezett náluk a vakcina beadásakor. A napokban több szociális ellátásra szoruló gondozottat tudtak idősotthonokban elhelyezni.

Barcson, a nappali melegedőben is felkészültek a hideg miatt érkező rászorulókra. A tízezres városban nem kötelező feladat a fedél nélküliek ellátása – mondta Koós Csaba, polgármester. – Azonban évek óta működik a melegedő, amelynek munkatársa folyamatosan kapcsolatot tart az ellátást igénybe vevőkkel és napi szinten több alkalommal látogatja őket.

A városvezető hozzátette: korábban hárman vették igénybe a szolgáltatást, idén stabilan két ellátott van. A ki- és bejárás szabad a létesítménybe, étkeztetésről pedig a Barcsi Szociális Központ gondoskodik.

Siófokon a Gondozási Központ üzemeltet éjjeli menedékhelyet, ahol 45 fedél nélkülit tudnak befogadni. – Forró tea, élelmiszer és férőhely is adott – mondta el kérdésünkre Nagy Juhász Judit, csoportvezető. Hozzátette: jelenleg nyolcvan százalékos a kihasználtság, de szükség szerint még plusz matracokat is be tudnak készíteni. Mindent megtesznek azért, hogy senki se maradjon az utcán a nagy februári hidegben.

Fotó: Lang Róbert

https://www.sonline.hu/orszag-vilag/pentektol-kiadjak-a-voros-kodot-3884254/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában