szakma

2021.03.05. 19:35

A felnőttek is megtalálják számításukat a balatoni szakképzésben

Villanyszerelők, cukrászok és szakácsok: a Balaton parton is népszerű a szakmatanulás. S nemcsak a tinik, hanem egyre több felnőtt is iskolapadba ül, s a piacképes új végzettség birtokában jócskán bővül az elhelyezkedési lehetőségük. A Siófoki Szakképzési Centrum öt intézményébe több mint 2400 tanuló jár.

H. M.

Kezd a villanyszerelő képzés fellegvárává válni intézményünk a megyénkben és a balatoni régióban – mondta lapunknak Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. – A felnőttek szakmai oktatása március elsején indul, s már most 17 beiratkozott villanyszerelő jelöltünk van. Rajtuk kívül több osztálynyian tanulják ezt a szakmát, s várhatóan a Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskolában nappali rendszerű képzésben is elindítjuk ezt a képzést. A felnőtteknél – hasonló létszámmal – még nagyon népszerű most a cukrász és a szakácsképzés, s tervek szerint tavasszal újabb felnőttoktatással bővül a program.

A Siófoki Szakképzési Centrum már az előző esztendőben, országosan is komoly eredményt ért el a tanulólétszám növelésben. Szamosi Lóránt szerint 15 százalékkal sikerült emelni az újonnan belépő diákok számát. – Ez az eredmény igen előkelő helyre tette centrumunkat az országos rangsorban – mondta. – Teljes mértékben hiszünk abban, hogy a Balaton mellett nem csak a turizmus-vendéglátás szakmacsoport a meghatározó, s nem kizárólag ezekben a szakmákban lehet vonzó egy balatoni iskola.

Szamosi Lóránt kiemelte, jó eredményt értek el a nappali rendszerű képzésre jelentkezők számának növelésében. A tavalyihoz képest 642-vel több jelentkezést regisztráltak, az összes jelentkezések száma pedig elérte a 2100-at. – A következő években az utóbbi 30-40 év legnagyobb fejlesztését kapják iskoláink. A többi közt okos tantermeket alakítunk ki, 3D-s laborokat fejlesztünk minden iskolában és újabb oktatórobotok beszerzését is tervezzük – mondta.

Rendhagyó vizsga

A Kaposvári Szakképzési Centrum tájékoztatása szerint a járvány miatt idén is rendhagyóak lesznek a tavaszi érettségi és a szakmai vizsgák. A KSZC tíz iskolájában 1662 diák adhat számot tudásából a május–júniusi vizsgaidőszakban, ebből az érettségizők száma 689. Az érettségi időszaka május 3-tól június 25-ig tart. Az emelt szintű szóbelik június 3 és 10, a középszintű szóbelik június 14–25 között zajlanak a bevált védelmi intézkedések mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában