környezetünk védelmében

2021.03.05. 11:25

A szabadtéri tüzeket kis odafigyeléssel meg lehetne előzni

Ahogy egyre melegebb lesz az idő, úgy szaporodnak meg a szabadtéri tüzek is.

Baka József András

Múlt hétvégén hatalmas területen kapott kapott lángra a Nagyberek Fonyódnál. Az élővilág előreláthatólag nyárra fog regenerálódni.

Nem ez volt azonban az egyetlen szabadtéri tűzeset az utóbbi időben. Csak Somogyban idén már 70 esetben riasztották a tűzoltókat ilyen esetekhez. Lábodon és Csokonyavisontán az aljnövényzet kapott lángra, Csurgón pedig kerti zöldhulladékot égettek, amikor a feltámadó szél által továbbterjedt a tűz.

Ezek mindegyikéről elmondható, hogy gondatlanságból keletkeztek, és elkerülhetőek lettek volna. Ezért a megye tűzoltói összeszedték néhány pontban, hogy mik azok a legfontosabb teendők, amelyeket tűzgyújtásnál figyelembe kell vennünk:

  • Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
  • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).
  • Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
  • Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
  • Lehetőség szerint ne az égetéssel akarjunk megszabadulni az elszáradt biomasszától, környezetbarátabb megoldás a kaszálás vagy a mulcsozás.
  • Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.
  • Mindezek mellett a tűzoltók rendszeresen elérhetővé tesznek online kitölthető teszteket, amelyekkel a tudásunkat mérhetjük le. A legutóbbi, szabadtéri tűzrakással foglalkozó tesztjük itt érhető el. Segítségével megtudhatjuk, hogy mit és mikor szabad égetni, valamint mit büntetnek a hatóságok.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában