esküvő

2021.03.30. 11:30

Az „igen” boldogít, a lagzi nem

Hiába a járvány, mégis esküvőhullám söpör végig a vidéken. A házasságkötések száma hatalmasat emelkedett az utóbbi időszakban, köszönhetően az életbe lépett otthonteremtési és lakásfelújítási támogatásoknak. A lakodalmakat azonban halogatják a vírustól félve, van olyan somogyi pár, aki már másfél éve vár a lagzira.

Kovács Gábor

Fotó: Kajetan Jacint

Több mint két évtizede vőfély Kaposvár környékén Bősze Zoltán, a tapasztalata szerint a lakodalmak száma legalább a felére csökkent. Utoljára tavaly szeptemberben vehetett részt lakodalmon.

– A velem kapcsolatba került párok közül rengetegen gondolják azt, hogy most inkább kivárnak, a legtöbben a pandémiás időszak végén tartanák meg az előre eltervezett lakodalmakat – mondta lapunknak Bősze Zoltán. – Sokan hivatkoznak arra, hogy a meghívott vendégek félnének, ezért nem jönnének el, illetve biztosan nem akarják kockára tenni a hozzátartozók egészségét. Ugyanakkor tudható, hogy az esküvők utáni önfeledt bulizást is igénylik a résztvevők, ami nem igazán lehetséges a covid alatt.

Sokan megtartják az esküvőt úgy, hogy a polgári szertartáson egybekelnek, mert a csokhoz (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) szükségesek a papírok, de a családi, barátokkal együtt tartott bulit elnapolják. Van olyan somogyi pár, aki másfél éve tolja maga előtt a lagzi megrendezését. Közben a vőfélyek sem tétlenkednek, most végre kihasználják a hirtelen jött és talán túl hosszúra nyúlt szabadidőt, próbálják bővíteni a repertoárjukat, de élesben nem próbálhatják ki, csak majd akkor, ha az élet visszatér a régi kerékvágásba.

Megkérdeztük a Központi Statisztikai Hivatalt, hogy alakult a házasságkötések száma megyénkben az elmúlt időszakban, különös tekintettel a járvány alatti hónapokra. Ha messzebbre tekintünk vissza, azt látjuk, hogy míg 2011-ben mindössze 981 esküvőt tartottak Somogyban, 2018-ra már 1453-ra és 2019-re 1746-ra emelkedett a számuk. A szomszédos megyék népességarányosan hasonló növekedést mutattak. A tavaly márciusban beköszönt vírusveszély megmutatkozott az adatokban is. 2020 első negyedévében csupán 372 somogyi esküvőt regisztráltak. A somogyi házasságkötések száma az első félévben 757-re, a harmadik negyedév végére 1539-re emelkedett, és a tavalyi utolsó negyedév adataival együtt 1989-en mondták ki egymásnak a boldogító igent.

 

A Dél-Dunántúl így is lemaradt

2020 januárja és szeptembere között összesen 53 774 házasságkötést anyakönyveztek az országban, jóval többet, mint az előző év azonos időszakában, írta meg a HelloVidék a KSH adataira hivatkozva. A házasságkötések száma Budapesten és Tolna megyében csökkent (13 illetve 5,4 százalékkal), a többi megyében emelkedett, a legnagyobb mértékben, 15 százalékkal Bács-Kiskun megyében. Régiók tekintetében az Észak-Alföld emelkedik ki, itt 11012 házasságkötés történt. A második lett a dél-alföldi régió 9221, míg a harmadik a Közép-Dunántúl lett 7976 házasságkötéssel. A legkevesebb házasság a Dél-Dunántúlon (5994), illetve a Nyugat-Dunántúlon (6414) köttetett.

Fotó: Kajetán Jácint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában