egészségünkért

2021.03.11. 14:00

Békeidőben táncházat vezet a gyógyszerészeti tagozat kaposvári titkára

Kásler Miklós miniszter az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kórházi Klinikai Gyógyszerészet Tagozat titkárának nevezte ki január 1-jétől Merczel Sárát, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház vezető szakgyógyszerészét. A fiatal szakembert új megbízatásáról kérdeztük, s arról, hogy mindebből mit profitálhat a kórházban fekvő beteg és a hazai gyógyszerész társadalom.

Lőrincz Sándor

Fotó: TIBOR KOVACS

– Én még táncos korából ismerem, férjével, Bogdán Gergővel bámulatosan ropták a Somogyban, és cigánytáncokból készült koreográfiájuk is maradandó élményt jelentett a honi táncművészetben. Honnan az indíttatás a gyógyszerész szakma iránt?

– A reáltantárgyak vonzottak kisiskoláskorom óta. Mindig kiváló tanároktól tanulhattam a kémiát, matematikát, biológiát, fizikát. Nem készültem gyógyszerésznek, bár a közelünkben levő

gyógyszertár illata, meghitt hangulata, tisztasága elvarázsolt. A felvételi tájékoztatót felcsapva a vegyészmérnök, a gyógyszerész és az orvos pályák közül ezt választottam.

– S hogy lett egy ilyen mamut­intézmény egységvezető szakgyógyszerésze?

– Az államvizsga előtti gyakorlatom utolsó hónapjait a kórház újonnan nyílt Szigethy-­Gyula Gyógyszertárában töltöttem, utána pedig itt lehettem rezidens gyógyszerész. A kórház a „Tradíció és megújulás” jegyében végzi a munkáját, mely a gyógyszertárat is mozgatja. 2012-től az akkori főgyógyszerész kérésére az Intézeti Gyógyszertár citosztatikus keverékinfúziókat előállító laborjába kerültem, ahol a kemoterápiára érkező betegek kezeléséhez szükséges infúziók előállítását kezdhettük meg. A kórházi automata gyógyszeradagoló rendszer bevezetésének szakmai vezetésére Moizs Mariann főigazgató kért fel. Támogatásával volt lehetőségem kihívásokkal teli, innovatív, a magam elvárásainak is megfelelő munkát végezni. Jelenleg az Intézeti Gyógyszertár főgyógyszerészének munkáját segítem, a kórház központi és vidéki osztályos telephelyeit egyaránt ellátó gyógyszertári egység vezető szakgyógyszerésze vagyok. Kollégáimmal biztosítjuk a kórház gyógyító osztályainak folyamatos gyógyszer­ellátását, magisztrális gyógyszereket készítünk, a bent fekvők gyógyszerosztását végezzük, nagy értékű, speciális gyógyszereket adunk ki különleges betegcsoportoknak, citosztatikus keverékinfúziókat állítunk elő, és klinikai gyógyszervizsgálatok szakmai feladatait látjuk el.

– Az önök tagozata hol helyezkedik el a hierarchiában, s milyen feladatok hárulnak a titkárra?

– Az egészségügyért felelős miniszter véleményező, javaslattevő szakmai testülete a gyógyszerész tudományoknak és a gyógyszerellátásnak a kórházi-klinikai gyógyszerészet területére vonatkozóan. A szakmai kollégiumok szakterületein ötfős tagozatok működnek, egy elnökkel, egy titkárral és három taggal. A titkár közvetlenül segíti az elnököt, akit akadályoztatása esetén teljes jogkörben helyettesít. A tagozat szakértők bevonásával szervezi, koordinálja a kórházi-klinikai gyógyszerészet területére vonatkozó szakmai irányelvek készítését, javaslatot készít ezek, illetve a protokollok, módszertani levelek témáira, figyelemmel kíséri a bevezetésüket, alkalmazásukat, érvényesülésüket, és szükség esetén felülvizsgálatot végez, illetve véleményt nyilvánít a jogszabály szerint szakterületet érintő kérdésekben. Az Intézeti Gyógyszertárban szakmai és gazdasági szempontok szerint végezzük a gyógyszerek, fertőtlenítőszerek, kontrasztanyagok beszerzését, tárolását, dokumentálását, ellenőrzését és a gyógyító osztályokra történő kiadását, illetve nyomon követését. A gyógyszeradagoló automatának köszönhetően pedig egyre több osztályt érintően gyártjuk a betegre és napszakra adagolt gyógyszereket. Szerencsére a kórházi kollégáktól és betegektől egyaránt kapunk doppingszerként ható kedves szavakat, s a közfogalmú egységünk állandó ügyeletéből is kivesszük részünket.

– Családja egészségét most, a koronavírus-járvány idején mivel erősíti?

– A változatos, egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és az együtt töltött idő a legfontosabb „egészségmegőrző” nálunk. Én már megkaptam a védőoltást, a családom felnőtt tagjai pedig mind regisztráltak rá.

– S mi lesz a néptánccal, ami komplex hatása mellett remek immunerősítő is?

– Mindig része marad az életemnek. Jótékony hatása a testre, a lélekre és a szellemre vitathatatlan. Férjemmel az aktív táncot két gyermekünk születése óta nem tudjuk a napi rutinba beilleszteni, ám a jó kapcsolat az együttessel megmaradt. A járvány előtt éppen egy Somogy megye több falvának folklóranyagát feldolgozó kamarakoreográfián dolgoztunk. „Békeidőben” a Pajta Tánckörben táncházi felkészítőt tartunk.

Háttérmunka

Merczel Sára, a kórház vezető szakgyógyszerésze elmondta: az Intézeti Gyógyszertárban dolgozó kollégáival komoly háttérmunka vár rájuk. – Nekünk, gyógyszerészeknek legfőbb szakmai elhivatottságunk, hogy biztonságos, gazdaságos és minőségi gyógyszerellátást biztosítsunk – mondta.

Életük a néptánc és a népzene

A gyógyszerész szülei, Merczel István és Puskás Beáta a Somogy Táncegyüttes legendás táncosai voltak, sőt, Sára két húga, valamint anyai nagybáty­ja és nagynénje is a Somogyban táncolt. Édesapja a 90-es években az együttes művészeti vezetője volt, és az Együd Árpád Művészeti Iskola egyik alapítója. Édesanyja pedig Gergővel együtt néptáncpedagógusként sok gyermek kedvét hozta meg a néptánchoz. Gyerekeik, Berci és Bori szeretik is a táncot és a zenét, de egyelőre nem a néptánc mellett tették le a voksukat. Táncházba szívesen járnak és édesapjukat is örömmel hallgatják, amikor a Juhos együttes furulyásaként muzsikál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában