hitvilág

2021.03.08. 11:00

Kinyílhatnak szívünk nagyböjti ablakai

Az idei nagyböjt arra hív, hogy komolyan vegyem Jézus központi üzenetét: „higgyetek az evangéliumban.”

Lőrincz S.

Ami azt jelenti, hogy higgyünk a jó hírben, hogy béke, öröm és szeretet lesz. Figyeljünk Isten figyelmeztetésére: térjetek meg és higgyetek az Örömhírben! Rajtunk is múlik a világ jövője, hiszen köztünk is akadnak szép számmal olyanok, akik békét és szeretetet hirdetnek a földön – Kiss Iván marcali esperes-plébános, c. prépost véli így, akit arra kértem, ossza meg gondolatait az idei nagyböjt kapcsán.

– Először bosszankodtam rajta, amikor valaki az egyik közösségi oldalon feldobta a tavalyi katolikus bálunk képeit. Fergeteges táncról, vidám arcokról meséltek e fotók – mondta. – Akkor még mit sem sejtettünk abból, ami utána várt ránk. Először arra gondoltam, milyen igazságtalan az élet, az idén elmaradt a farsangi idő. Aztán rájöttem, hogy sokszor van így; amit az isteni Gondviselés elvesz tőlünk, azt többszörösen visszaadja. Mindjárt támadt is egy ötletem; ha adventi naptárt tudunk készíteni, miért ne tudnánk nagyböjtit is szerkeszteni? Nagyböjt a lemondások ideje, mi hívő emberek többet imádkozunk, többet gyakoroljuk az irgalmasság cselekedeteit, és többször böjtölünk, lemondunk valamiről, amit nagyon szeretünk. Ebben a naptárban is kinyílhatnának az ablakok: például aznap tettem-e valami jót embertársammal, rámosolyogtam-e valakire, végighallgattam-e más panaszát? Megbocsátottam-e annak, ki megbántott? Kedvesebb voltam-e a környezetemhez? Sok ilyen apróságot össze lehetne gyűjteni a nagyböjti ablakokban, amitől szebbé válhatna életünk.

Az atya arra is utalt: a nagyböjti vasárnapok egyik legszebb evangéliuma a tékozló fiú története; az isteni irgalmasság és megbocsátás drámája. Ha ez most is megtörténik, és magunkba szállunk, akkor Isten ma is elénk siet, átölel bennünket, mindent megbocsát. Sőt a történet vége egy lakoma és tánc, mert a Bibliában minden megtérés és gyónás lakomával és tánccal végződik. Ezért imádkozom, hogy ez megtörténjen és már nem is bosszankodom, hogy 20 év után egyszer elmaradt a katolikus bál. Minden nagypéntek után húsvét következik, s ha gyakran nyílnak ki e nagyböjti ablakok, a feltámadás üzenete is megérinti a lelkünket.

Fotó: K. T.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában