nemzeti falatok

2021.03.15. 13:40

Kossuth-kiflit sütöttek és Petőfi kedvence volt a sláger a hosszúhétvégén

1848-ra utaló ételek készítésével állt elő március 15-e alkalmából a Boglárka bisztró, hogy így tisztelegjenek a nemzet nagyjai előtt.

Kovács Gábor, Koszorus Rita

A hétvégén Kossuth-kiflivel és Petőfi kedvenc ételével vártak a Balaton-partra kiruccanókat.

Annak idején Kossuth a barátaival kávéházakba járt reggelizni, és az ott töltött idő alatt rendszeresen fogyasztotta a róla elnevezett félhold alakú, omlós süteményt, amit hagyományhűen sütöttek ezen a hétvégén Balatonbogláron. A Kossuth-kifli közismert, de azt már kevesebben tudják, hogy mit szeretett enni a forradalom és szabadságharc költője.

– Petőfi Sándor a pályája kezdetén nem bővelkedett anyagiakban, sokszor Jókai fizette a számláit a Pilvaxban – mondta Vécsei Mihály, Balatonboglár legszebb fekvésű bisztrójának tulajdonosa. – Petőfi nagyon gyakran rendelt túrós csuszát, és több írásában megvédte a túrós csusza becsületét más ételekkel szemben. A túrós csusza nem menzakaja, jól kell csinálni, de gyakran lusták a szakácsok vagy nem mindig fér bele az idejükbe, és emiatt nem pirítják le a tésztát. Csak a pirítás után lehet főzni, miközben császárszalonnát kell sütni hozzá apró kockákra vágva, ennek a zsírjában átforgatni a tésztát, s utána összekeverni a túróval, rá a házi tejföl. Pirospaprikával lehet egy kicsit megszórni a tetejét, morzsányi kapor vagy petrezselyemzöld díszíti.

A járványügyi korlátozások miatt természetesen nem lehetett szervírozni, sem helyben fogyasztani Petőfi Sándor kedvencét, ezért becsomagolták a finomságokat a vendégeknek. A tulajdonos nem titkolta, hogy éppúgy nincsenek könnyű helyzetben, mint minden más vendéglátóhely, de éppen ezért tematikus hétvégéket hirdetnek, hogy fellendítsék a forgalmat. Januárban kezdték a téli lángossal, aztán jött a fánk és forró italok hétvégéje, majd a boglári hekkelés. A következő akciójuk április 3-4-án lesz, a boglári burger napok, ezen, ha valaki magával hoz egy Somogyi Hírlapot, akkor ajándékba kap egy fánkot.

Fotók: Németh Levente

Megnyílt a balatoni Pilvax 2.

Füred Kapitány és segítői új kezdeményezése a nehéz helyzetbe került balatoni vendéglátókat segíti. Hiszen, mint vallják: ha ma élne Petőfi, akkor biztos, hogy ő is mindent megtenne azért, hogy ezek a vállalkozások életben tudjanak maradni a vírusokkal terhelt időszakban is.

A Pilvax 2. elnevezésű akció plakátjára Petőfi Sándor maszkot viselős alakja és egy QR – kód került. Ez tulajdonképpen a virtuális Pilvax Kávéház, vagyis a Pilvax 2. kódja, a plakátok olyan kirándulóhelyek környékére kerültek ki, ahová a hosszú hétvégén nagyobb tömeget vártak.

Így a turistákat olyan igazi kávézók, cukrászdák és éttermek honlapjára vezették, amelyek nem a nagy tömegeket kiszolgáló nyaralóövezetekben találhatók, hanem azoktól egy kicsit távolabb, de érdemes felkeresni ezeket a helyeket is. Így került be Füred Kapitány akciójába a fövenyesi Kalóz Strandbisztró, a Boglárka Bisztró is, és Balatonlelle új kulináris büszkeségét, a BL Delikát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában