otthon melege

2021.03.25. 20:00

Nagy szükség van még a tüzelőre, rendkívüli segítséget nyújtanak az önkormányzatok

Február közepéig minden önkormányzatnak ki kellett osztania a szociális tűzifát. Somogy megyében csaknem 400 millió forint értékben nyertek tüzelőt a települések. Van, ahol hozzátett még pár köbmétert saját zsebből az önkormányzat vagy rendkívüli anyagi támogatást nyújtott, hogy minden rászoruló otthonát meleggé varázsolják a hideg időben.

Góz Lilla

A szociális tüzelő sok helyütt már elfogyott, de fűteni még mindig kell; az önkormányzatok rendkívüli támogatással, saját költségvetésből vásárolt fával igyekeznek segíteni.

Harmincegy családnak fűtöttek be a szociális tűzifával Kaposszerdahelyen.

– Decemberben osztottuk ki a tüzelőt, hagyomány már, hogy karácsony előtt mindenkihez megérkezzen – mondta el Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere. Hozzátette, a korábbi évekhez képest hasonló mennyiségű fát nyertek a pályázaton, s az év elejére sok családnál elfogyott már az 1-2 köbméternyi tüzelő. – Az idén az út melletti ritkításokból sem maradt tartalékunk, ezért rendkívüli települési támogatást adtunk, amelyből a rászorulók fát vásárolhattak – mondta el a polgármester.

Hatvannyolc család kapott 144 köbméter szociális tüzelőt decemberben Kisbajomban. Pár héttel később újra fordult a fát szállító autó, az önkormányzat vásárolt még fát, hogy minél több rászorulóhoz jusson.

– Sokan nehezen élnek, elvesztették munkahelyüket a járványhelyzetben és a napokban újra vásároltunk a szociális keretből 92 köbméter tüzelőt az erdészettől – mondta el Szelidné Gerencsér Angyal polgármester. Hozzátette, sokan fűtenek fával a településen és mivel még éjszaka mínuszok vannak, így szükség van a tüzelőre.

Gigében több mint száz köbméternyi fát osztottak nagycsaládosoknak és nyugdíjasoknak szintén tavaly decemberben.

– A szociális tűzifa mellé rendkívüli települési támogatást is adtunk, emellett a metszések, ritkítások után a fanyesedéket, a levágott ágakat eljuttatjuk a legrászorultabbaknak – mondta Bálint Ildikó polgármester. Hozzátette, idén kinyúlik tavaszig a fűtési szezon és sokaknak nagy szükségük van tüzelőre. Már most tervezik, hogy jövőre is pályáznak szociális tűzifára.

– Somogyváron csaknem húsz család jelezte, hogy elfogyott a tüzelője és nekik az önkormányzat területén és az út mentén kivágott fákat adtuk oda – mondta Gyurákovics László polgármester. Hozzátette, a kezdetek óta pályáznak a szociális tűzifára és a házhoz vitt tüzelőt fel is darabolják, ha a rászoruló igényli.

2020-ban Somogy megyében 221 önkormányzat részesült szociálistűzifa-támogatásban, összesen 387,8 millió forint összegben. Nagybajom nyerte el a legnagyobb összeget szociális tűzifára tavaly, 8,4 millió forintból vásárolhattak 414 köbméter téli tüzelőt a rászorulóknak. A megyében a legkevesebb támogatást, 76 200 forintot a negyvenhét bejelentett lakosú Kára kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában