új stratégia

2021.03.01. 17:30

Olyan szintű fejlődésre lesz szükség, amilyet a Balaton partján élők elvárnak

Ahogy Somogyban és az országban mindenhol, úgy a Balaton Fejlesztési Tanácsnál is készülünk a 2021–27 közötti uniós pénzügyi ciklusra, zajlik a fejlesztések tervezése – közölte dr. Szajcz Adrián, a grémium online ülését követően.

Sonline

A Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke kitért arra, hogy elengedhetetlen olyan koncepció kialakítása, mely az egész Balaton mint kiemelt térség javát szolgálja, mellyel biztosítható olyan szintű fejlődés, amit az itt élők elvárnak, ezen kívül megtartja, illetve erősíti a térség turisztikai vonzerejét. Az elképzeléseknek illeszkedniük kell az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepcióhoz is, hiszen csak úgy lehet forrásokhoz jutni, ha mind a kormány, mind az unió támogatja azokat. Ehhez aktualizálni kellett a korábbi területfejlesztési koncepciót, mely során kiemelt figyelmet fordítottak a térség népességmegtartó erejére, a klímaváltozással kapcsolatos alkalmazkodóképesség növelésének kérdéskörére, valamint a térségi végrehajtási eszközök megújítására, kialakítására.

A Balaton mint kiemelt térség hosszú távú fejlesztési koncepciójának elfogadását követően az ügynökség folytatta a tervezési dokumentumok előkészítését a területfejlesztési programot alkotó stratégiai és operatív program kidolgozásával. A stratégiai és az az alapján kialakítandó operatív program tartalmi megalapozását szolgálta egy kérdőíves igényfelmérés, melyet 2020 júliusa és októbere között folytattak le a Balatoni Integrációs Közhasznú NKft. munkatársai az üdülőkörzet önkormányzatai körében. Az alapvetően a Covid–19-járvány balatoni településeket érintő hatásait vizsgáló, személyes interjún alapuló felmérésben az öt legfontosabb fejlesztési szükségletet ismertethették a települési válaszadók – döntő többségében polgármesterek. Mivel az üdülőkörzet mind a 180 településén elkészülhetett ez a vizsgálat, így teljes körű igényfelmérésre nyílt lehetőség, amelynek eredményei beépülhettek a stratégiai programba.

Ugyancsak a stratégiai és operatív program tervezésének szakmai megalapozása és támogatása érdekében 2020 őszén a Balatoni Integrációs Közhasznú NKft. tematikus munkacsoportüléseket szervezett online formában. A szakmai tanácskozások célja az volt, hogy az országos szintű operatív programok tartalma mellett a különböző szakpolitikák fejlesztési terveit és igényeit, valamint a térségi szereplők fejlesztési elképzeléseit, projektjeit is megismerhesse a szakmai közvélemény. A munkacsoportüléseken elhangzott javaslatok és igények, valamint a tanácskozások szakmai konklúziói beépültek a kiemelt térségi stratégiai programba. A program társadalmi egyeztetésével párhuzamosan elkezdődött az operatív program előkészítése, melynek egyeztetési változatát 2021-ben tárgyalja a tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában