segítség a tanuláshoz

2021.04.18. 20:00

A digitális oktatás alatt is számíthattak rájuk a rászoruló családok

Fenekestül forgatta fel a családok életét a járvány miatt elrendelt online oktatás az elmúlt hetekben, hónapokban, különösen, ha békeidőben is támogatásra szorulnak. Mert azonnali segítség kell, ha egy gyermeknek elfogyott a digitális oktatás alatt az íróeszköze, vagy ne adj’ Isten összetört a tanulószéke. Ilyen esetekre is fel kell készülniük a kaposvári Biztos Kezdet Gyerekház munkatársainak.

Kovács Gábor

Az ebédért érkeztek a rászoruló családok az Ökumenikus Segélyszervezet épületéhez pénteken délben. Ilyenkor mindig nagy a forgalom, mert az ételhez mindig jár néhány jó szó is.

– Én tanulok együtt otthon a négy gyermekemmel, így nagyon nehéz az online oktatás, bár digitális eszközeink vannak, mobiltelefonok és az iskolából kaptunk egy laptopot is – mondta az egyik édesanya, Ragoncsáné Balogh Tímea.

– Én segítettem anyunak, nemcsak ő nekem! – felelte büszkén a második osztályos Máté Renátó, akitől azt kérdeztük, hogy teltek otthon a napjai a digitális oktatásban. A Rákóczi általános iskolába jár, és már várja a hétfői találkozást az osztálytársaival.

– A lányok mindenben segítenek – dicsérte a segélyszervezet munkatársait Császár Jánosné, aki csecsemő korától nevel egy ötödikes kisfiút, és az unokájának tekinti. – Szerencsére Bence kitűnő tanuló, az online oktatásban is jól érzi magát, de amikor eltört a körzője otthon, akkor a gyerekházba ment Barbi nénihez, hogy legyen szíves adjon egy körzőt.

A segélyszervezet mottója, hogy nem engedik el a rászorulók kezét, és ez érvényes a pandémia alatti időszakra is, mondta Bacza Barbara intézményvezető. Programokat és foglalkozásokat nem tarthattak a szigorú szabályok miatt, de mindennapi kapcsolatban álltak a családokkal, egyénileg bejöhettek tanácsot vagy segítséget kérni hozzájuk. A várandós kismamák is hetente egyszer benéztek és megbeszélték, hogy minden rendben van-e náluk. Voltak megható kérések a digitális oktatás alatt, például otthon megsérült egy kisfiú tanulószéke, gyors segítségre volt szükség.

– Nagyon sok szülő panaszolta, hogy a távoktatás alatt otthon a gyerekek szabadidejével nem tudnak mit kezdeni, ezért örültek azoknak a feladatoknak, amiket mi állítunk össze nekik online formában – folytatta Bacza Barbara. – Ha valaki olyan helyen lakik, ahol nincs térerő vagy nincs internet, akkor a feladatokat kinyomtatott formában is el tudtuk juttatni hozzájuk. Az óvodai, iskolai ebédet itt a házban biztosítjuk, ez nagy segítség a környéken élő családoknak, hogy nem kell buszra ülni és elmenni érte.

Hiányzik a társaság a tanulás mellett

Ha otthon nem tudtak a Kréta-rendszerre fellépni a diákok, a gyerekházban segítettek. Kinyomtatták a házi feladatokat, és ha elfogyott a ceruza vagy füzet, a segélyszervezet azonnal adott. Kaposváron 28 család vesz részt az önkéntes programban és 68 gyermekkel állnak kapcsolatban a Biztos Kezdet Gyerekház dolgozói. Bár sokan jól érzik magukat otthon, a gyermekek és a szülők többsége várja a hétfői nyitást, mert hiányoznak a kicsiknek a barátok, a társaság. Sokaknak fárasztó otthon tanulni, és hiányzik, hogy lemenjenek a Baba-Mama Klubba időnként. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai az időseknek is igyekeznek segíteni, naponta hárman-négyen érkeztek, hogy segítséget kérjenek az oltás regisztrációjához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában