utazás

2021.04.01. 14:00

A hátsó ajtó nem kiskapu: elkordonozták a buszsofőrt, de nem büntet a jegyellenőr

Kordon választja el a sofőrt az utasoktól a távolsági buszokon egy új járványügyi intézkedés miatt. Jegyet nem lehet a buszvezetőnél váltani, és ez nehézséget okoz akkor, ha valaki egy kistelepülésről utazik be a városba. Viszont a bliccelőket nem büntetik meg az ellenőrök, ha elég alapos az indokuk.

Kovács Gábor

Csak a középső ajtó nyílt ki az utasok számára az induló járatokon szerda délelőtt a kaposvári távolsági autóbusz-állomáson. Anderka Tamás buszsofőr szerint mindenki betartja az új szabályt.

– Az is felmutatja a jegyét vagy bérletét, aki a középső ajtónál száll fel – mondta az egyik utas, a bonnyapusztai Pál László. – Kevesen utaznak jeggyel, mert a legtöbben idősek. Én is nyugdíjas vagyok, vagyis ingyen utazom.

– Úgy tudom, hogy QR-kód van a buszokon, de akinek nincs okostelefonja, nem tudja leolvasni és aktiválni a jegyet – tette hozzá a szomszédja. – És mi van azzal, aki nem használ mobilnetet csak wifit?

A buszon történő jegyvásárlás átmeneti felfüggesztésére az autóbusz-vezetők és az utasok egészségének védelme érdekében került sor, felelte kérdésünkre a Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatósága. Nem cél az utazni szándékozók kizárása, pótdíjazása, tehát közszolgáltatóként arra törekednek, hogy biztosítsák a munkába járás feltételeit, valamint az üzletek és intézmények megközelíthetőségét. Azon utasok számára, akik nem rendelkeznek menetjegy vagy bérlet vásárlását lehetővé tevő mobileszközökkel, vagy egyéb, méltányolható okból nem tudnak elővételben jegyet vásárolni, március 29-től – a fedélzeti jegykiadás ideiglenes felfüggesztésének időtartama alatt – biztosítják, hogy az ellenőrzések alkalmával pótdíj megfizetése nélkül is megválthassák jegyüket utazás közben.

Hangsúlyozták: ebben a mindenki számára nehéz és rendkívüli helyzetben továbbra is folyamatosan dolgoznak új értékesítési csatornák bevonásán. A munkába járó utasok számára a bérletvásárlás a legjobb megoldás. A márciusi helyközi bérletek a megszokottnál tovább, április 7-én éjfélig érvényesek. A nem munkába járó utasaiktól azt kérik, hogy elővételben vegyék meg jegyeiket. Somogy megyében az autóbusz-állomásokon, a szolgáltató partnereinél és a MÁV-START pénztáraiban is lehetőség van a személyes jegy- és bérletváltásra.

Fotók: Muzslay Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában