beiratkozás

2021.04.16. 09:00

A Krétában választ a somogyi szülők zöme vírushelyzetben

Megkezdődött csütörtökön az iskolai beiratkozás Kaposváron. A szülők a Kréta- rendszerben online is kiválaszthatják gyermekük számára az iskolát, de személyesen is megtehetik ezt az intézményben. Közben csütörtökig félszáz kérvény érkezett a kaposvári iskolákba azoktól, akik nem szeretnék hétfőtől iskolába engedni alsós csemetéjüket.

Góz Lilla

Volt aki kislányával érkezett a Kodály iskolába csütörtökön délelőtt, hogy kitöltsék a beiratkozási lapot. – Nekünk egyszerűbb a személyes beiratkozás, itt tudtunk kérdezni a pedagógusoktól, de ahogy elnézem, a többség inkább az online jelentkezést választotta – mondta el az édesanya. Hozzátette: mindössze a jelentkezési lapot kellett kitölteni, a többi iratot csak szeptemberben kell bemutatni.

– Minden iskolában április 15-én és 16-án biztosítjuk a személyes beiratkozás lehetőségét, online pedig már április 10-től egészen 16-ig lehet beiratkozni – mondta Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója. Hozzátette: online az iskolák honlapján a Kréta-rendszeren keresztül lehet beiratkozni. – Ki kell választani, hogy körzetes vagy nem körzetes iskolát választ a szülő – mondta el a főigazgató. – Utóbbi esetében nem automatikus a felvétel, az április 19. utáni héten kapnak erről értesítést a szülők. Előnyt élveznek a hátrányos helyzetűek, a testvérek, valamint ha a szülők egy kilométeres körzeten belül dolgoznak.

Megjegyezte: a Pécsi utcai iskolában nem indul alsó tagozat, a gyerekeket a többi tag­intézményben helyezik el. A Kodály iskolában három, a Rákóczi és Benedek Elek iskolában egy, a többiben pedig két első osztályt indítanak. Tavaly szeptemberben 550 elsős kezdte meg a tanulmányait a kaposvári állami iskolákban, idén is hasonló létszámra számítanak. Az előzetes információk szerint 134 gyerek marad óvodákban és csak később kezdi meg tanulmányait.

Eddig félszáz kérvényt adtak be

– Hétfőtől továbbra is csak az ajtóig kísérhetik a gyerekeket a szülők, a pedagógusok és a gyerekek is szájmaszkban lesznek a tanórákon – mondta Szabóné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató. Megjegyezte: eddig több mint ötven kérvény érkezett a 12 tagintézmény igazgatóihoz, amelyekre igennel válaszolnak. – Számukra nem lesz online oktatás, a távollétük igazolt mulasztás. Ha meghaladja a 250 órát, akkor előfordulhat, hogy osztályozó vizsgát kell tennie a gyermeknek, ha az év közbeni munkája alapján nem értékelhető – tette hozzá a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában