hátráltató betegség

2021.04.30. 14:00

Átsöpört a koronavírus a légibázison

A kaposújlaki légibázison napokon belül elkészül annak az AN-2es gépnek a felújítása, amit a katonai ejtőernyősök is használnak majd. A csapat egy emberként abban bízik, hogy a koronavírus kapcsán elrendelt korlátozó intézkedéseket mielőbb enyhítik. Így esély van arra, ha lassan is, de előbb-utóbb bepótolják az elmaradt munkát.

Harsányi Miklós

Katonai ejtőernyősök használják majd azt az AN-2-es gépet, amelynek felújítását ezekben a napokban végzik a kaposújlaki légibázison.

– Megrendelés van, viszont jóval lassabban halad szinte minden munka, mint korábban: ez is a koronavírus-járvány harmadik hullámának következménye – hangsúlyozta Kornyik Csaba, az Avia-Rent Kft. ügyvezető igazgatója. – Külföldről is érkeznének gépek karbantartásra, de hiába van előre lekötött időpont, ha nem jöhetnek. A munkatársaimnak is bőven lenne feladata több távoli országban. Nagy-Britanniában például egy AN-2-es gép ápolása volna időszerű, Franciaországban egy olyan repülőt kellene rendbe tenni, amelyik viharban sérült meg. A szárnyak vásznazásán kívül a festést is megrendelték. A pandémia miatt seregnyi teendő csúszik, kétséges, hogy mikor kezdhetünk pontosan.

A cég 34 munkatársa közül 20 már túl van a koronavíruson, hárman jelenleg is táppénzen vannak. A dolgozók jelentős része regisztrált, s többen már az első oltást megkapták.

Napokon belül befejezik annak az AN-2-es repülőnek a korszerűsítését, amit még februárban kezdtek el. A felújított motor és légcsavar, a szárnyak és vezérsík vásznazása, az összes ablak cseréje tízmillió forintba kerül. Az ejtőernyős gyakorlatuk során a katonák is használják majd a repülőt. Egy ír Cessna 210-es és egy szegedi repülő karbantartása mellett szlovén, cseh és német gépek adnak még munkát a szerelőknek, valamennyi feladatuknak hamarosan a végére érnek.

– Várjuk a nyitást, s azt, hogy minél hamarabb bejelentik a korlátozó intézkedések enyhítését – emelte ki Kornyik Csaba. – Ez végre lehetővé tenné, hogy a hazai és külföldi, így a szlovén, a német és a horvát ejtőernyősök is újra birtokba vegyék a kaposújlaki repteret.

 

Milliókért korszerűsítik a kaposújlaki kifutópályát

Kifutópálya-korszerűsítés és a reptéri fogadóépület modernizálása: tervek szerint a következő két évben legalább 200 millió forintot kívánnak költeni fejlesztésre. Az állagmegóváson kívül hamarosan nagyobb beruházás helyszíne lehet a bázis. Kornyik Csaba szerint remélhetően a Covid-járvány után ismét fellendül a repülés, ehhez viszont olyan körülményeket kell teremteni, amelyek az ide érkező hazai és külföldi vendégek elvárásait teljesítik.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában