mentés

2021.04.13. 17:06

Az utolsó órákban jött a segítség, küzdenek az alultáplált ló életéért

Egy alultáplált hidegvérű lovat mentettek hétfő este Zselicszentpálról. Az állatot annyira elhanyagolta német gazdája, hogy lábra sem tudott állni.

Góz Lilla

Arra lett figyelmes a zselicszentpáli Árvai Krisztián, hogy egy hidegvérű ló a legelőn fekszik és nem tud felállni. – Látszott az állaton, hogy próbál lábra állni, de nagyon gyenge volt – mondta el Árvai Krisztián, aki állattartással is foglalkozik. – Nem csoda, hiszen nem lehetett több négyszáz kilónál, ami egy hidegvérű ló esetében nagyon kevés.

A fiatalember sógorával értesítette a jegyzőt, aki a rendőrségen bejelentette az esetet. – Három hete lefolytattunk egy eljárást a tulajdonos ellen, mert nem etette a kecskéit, kóboroltak a kertekben, emiatt állatvédelmi bírságot szabtunk ki – mondta el Horváth László jegyző. Hozzátette: a ló tulajdonosa nem volt túl közreműködő most sem, az állat pedig szörnyű állapotban volt, nem sok volt hátra neki. Megjegyezte: komoly gondot jelent a kistelepüléseken, hogy az elkobzott állatokat hova helyezzék el, szükség lenne legalább járásonként gyepmesterre.

A kaposvári Kutyatár Egyesület rendőrök kíséretében érkezett a német tulajdonos birtokára, hogy segítsenek az alultáplált lovon. – Azt mondta a tulajdonos, hogy energiavámpírok járnak be hozzá éjszakánként és megtámadták a lovat, emiatt sovány – mesélte Árvai Krisztián.

Traktorral próbálták felállítani a lovat, de nem sokkal később újra összecsuklottak a lábai. – A tizennyolc éves ló nagyon elhanyagolt állapotban volt, infúziót, glükózt, sóoldatot, vitaminokat kapott nagy mennyiségben – mondta el Ütő Dániel állatorvos. Hozzátette: bélmozgása és étvágya van az állatnak és bíznak abban, hogy nincs maradandó belső szervi károsodása az alultápláltság miatt.

– Egy önkéntesünk üres kaposmérői istállójába helyeztük el a lovat, hiszen egy olyan helyre kellett vinni, ahol nincs más állat, mert nem tudjuk még, van-e fertőző betegsége – mondta el Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Egyesület elnöke. Hozzátette: az állat sikeresen átvészelte az éjszakát, eszik, de nem tudott még felállni, 4-6 óránként forgatják és masszírozzák. Ha a vérvétel eredménye negatív lesz, a lovat átszállítják a Pannon Lógyógyászathoz, ahol folytatódik az intenzív kezelése.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre azt közölte: állatkínzás vétsége miatt indítottak nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában