fotók

2021.04.27. 19:40

Kecskeóvodát, bivalybölcsődét nyitottak a bőszénfai erdőszélen

Hidegvérű ló- és szamárcsikó, bivalyborjak és kecskegidák születtek Bőszénfán. Megkezdődtek a tavaszi ellések a vadgazdálkodási központban. Az újszülöttek közül a kedvenc a cumisüvegből táplált Teri gida, aki hajnalban is jelez, ha kiürült a pocakja.

Góz Lilla

Teri gida két héttel ezelőtt született a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontban. Sokkal kisebb volt, mint ikertestvére, és attól tartottak a gondozók, hogy nem fogja megélni a másnapot.

– Otthagyta az anyja, a másikat etette, de Teri nagyon szívós volt. Háromóránként etetem cumisüvegből – mondta Exner Izabella, állatgondozó. Hozzátette: a törpekecskékre jellemző az ikerszülés. Terit tápszerrel etetik, amely ízlik neki. Hajnali fél négykor már jelzi gondozójának, hogy üres a pocakja. – Olyan, mintha gyereke lenne az embernek, nagyon sok örömet szerez nekünk – jegyezte meg az állatgondozó.

 

A bőszénfai állomány 23 kecskegidával nőtt, a kicsiknek még egy játszóteret is kialakítottak, ahol kedvükre ugrándozhatnak.

Hétfőn délelőtt jóízűen legelték a friss füvet a hidegvérű lovak. Kilenc csikóval vannak már többen. A háttérben megbújó mén elégedetten figyelte a háremét és utódait. Az sem hozta ki a sodrából, amikor közelebb próbáltunk jutni az alig egynapos csikókhoz. – Meglett kora miatt már nem olyan heves vérmérsékletű, mint egykor volt – mondták el a gondozók.

– Diadémet és Dorcit együtt szoktuk kocsizni, mindkét kancának nagyon szép, egészséges csikója született, amelyek külön-külön közel százkilósak – mondta Bodor Sára ménesvezető. Hozzátette: április elején kezdődtek az ellések és június elejéig még további 16 csikó születését várják. Szamárcsikóból sincs hiány, örömmel szaladgáltak anyjuk közelében. A bivalyok viszont már nem vágytak a simogatásunkra, védték kicsinyüket, akik izgatottan figyelték a közelükbe érkező autót. – Az állomány szerkezetéből adódóan nagy számban születnek szamár-, hidegvérűló-csikók, bivalyok, törpekecskék és néhány Kínából származó Dávid-szarvas is világra hozta utódjait – sorolta Nagy János, a centrum vezetője.

Hozzátette: a tavasz beköszöntével sorra érkeznek a csöppségek. A gondozók ilyenkor fokozottan figyelnek az anyaállatokra és kicsinyükre. S amikor már kicsit nagyobbak lesznek az utódok, akkor kapják majd meg a fülszámukat. Kiemelte: különösen odafigyelnek azokra az állatokra, amelyek első csikóikat hozzák világra. Ezeknél előfordulhat ellési nehézség. – Van olyan állat, amelyik úgy védi a kicsinyét, hogy megpróbálja elterelni róla a figyelmet. A nagytestű állatok pedig – mint a bivalyok is – agresszív fellépéssel védelmezik utódaikat. Ilyenkor nem érezhetjük magunkat biztonságban a közelükben – jegyezte meg Nagy János.

Napokon belül kinyithatnak már az állatkertek és vadasparkok is

Május elején megkezdődik a gímszarvasok ellése is, így nyárra több száz állattal gyarapodik a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont. – Bízunk abban, hogy mielőbb a látogatók is megcsodálhatják a jövevényeket. Sok család éppen ebben az időszakban szeret felkeresni bennünket, amikor a kicsinyek megszületnek – sorolta Nagy János. Sokan kérték, hogy a járványhelyzetben kinyithassanak az állatkertek és vadasparkok országszerte. Azzal indokolták, hogy a kültéren tartani lehet a távolságot és egyre több létesítmény kerül nehéz anyagi helyzetbe a bevételkiesés miatt. Orbán Viktor a múlt héten bejelentette: várhatóan a hét közepén meglesz a 4 millió magyar beoltott és ezután kinyithatnak az állatkertek, vadasparkok is. A parkok látogatását viszont a tervek szerint a védettségi igazolványhoz kötik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában