illegális tüzek

2021.04.22. 09:00

Ötvenezres bírságot is kiszabhatnak az ellenőrök égetésért

Hétvégén is lehet jelenteni április tizedikétől az illegális égetést, szemetelést Kaposváron. A somogyi megyeszékhelyen tilos égetni a kerti hulladékot, azonban három hetente a házak elől összegyűjti ezeket a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., valamint a hulladékudvarban is ingyenesen leadhatóak hétköznap és hétvégén egyaránt.

Góz Lilla

Ügyeletet látnak el hétvégente a kaposvári közterület- felügyelők április tizedikétől. Nemcsak szombaton, vasárnap, hanem ünnepnapokon is lehet náluk jelezni az illegális égetést és a szemetelést. – Éjjel–nappal hívható a hétvégén is a 06-30/916-3538 telefonszámunk és ha jelzést kapunk, akkor azonnal intézkedünk – mondta el Kis Szabolcs, a kaposvári közterület-felügyelet vezetője. Hozzátette, az elmúlt napokban a hétvégén nem érkezett bejelentés hozzájuk, de hétköznap már több esetben kellett intézkedniük. A napokban égetés miatt a maximális 50 ezres helyszíni bírságot szabták ki. Tavaly több tucatnyi hívást kaptak, főleg égetés miatt. A több mint háromszáz köztéri kamera is segíti a munkájukat.

– Az égetés, szemetelés nemcsak zavarja a többi városlakót, hanem környezetszennyező is és ártalmas a kaposváriak egészségére – mondta Kis Szabolcs. Megjegyezte, Kaposváron belterületen egy helyi rendelet szerint 2013 óta tilos égetni, külterületen is csak október egytől április 30-ig napközben 9 és 17 óra között van erre lehetőség. A Levegő Munkacsoport adatai szerint egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Szerintük az égetés helyett a komposztálás a megoldás. Március 15-e óta a szolgáltató háromhetente viszi el a zöldhulladékot a somogyi megyeszékhelyen.

Jobb a komposzt

– A leveleket, nyesedéket zsákokban rakhatják ki a kaposváriak. Az ágakat méteres méretben kell kötegelni és úgy kitenni a házak elé, hogy forgalmi akadályt ne képezzenek – mondta Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette, azoktól viszik el a zöldhulladékot, akiknek érvényes közszolgáltatási szerződésük van. A zöldhulladék egyébként egész évben leadható a lakossági hulladékudvarban hétköznap és hétvégén egyaránt. Komposzt készül belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában