megemlékezés

2021.04.04. 20:00

Száz esztendeje Kaposvár díszpolgára Gróf Apponyi Albert

Gróf Apponyi Albertre, Kaposvár 100 évvel ezelőtt avatott díszpolgárára emlékezett Rosta István tudománytörténész. A megyeszékhely díszpolgára azzal a szándékkal írt megemlékezést, hogy az utókor lerója a kegyeletét a politikus és tudós halálának és születésének évfordulóján.

Kovács Gábor

Fotó: LANG ROBERT

Gróf Apponyi Albertet Kaposvár régóta méltó módon tartja az emlékezetében. A somogyi megyeszékhelyen éppen száz esztendeje választották a település díszpolgárává a tudóst és politikust.

– A nevét őrző kaposvári utca, köz, városházi és utcai emléktábla is része Kaposvár helytörténetének – mutatott rá Rosta István. – Ezért a megyeszékhely helytörténészei is emlékeznek rá. Úgyszintén emlékeznek a tudománytörténet művelői, mert bár Apponyit politikusnak, sőt államférfinek ismeri a szélesebb közvélemény, ő tudós is volt, fényes tehetséggel megáldott jogtudós. Jogi tanulmányait a bécsi és a pesti egyetemeken végezte. Nyugat-európai tanulmányútjai alatt tanult közgazdaságtant, és foglalkozott képzőművészettel. Díszdoktorává avatta a budapesti és a kolozsvári egyetem,

és Budapesten az orvostudomány tiszteletbeli doktori címével is kitüntették.

A tudománytörténetnek kimagasló alakja volt, többször betöltötte a vallás- és közoktatásügyi miniszteri tisztséget.

1915-ben megalakult hazánk második tudós testülete, a Szent István Akadémia, mai nevén a Szent István Tudományos Akadémia. 1921-től ennek az Akadémiának Apponyi volt időrendben a második elnöke. Elnöki tisztségét egészen a haláláig, 1933-ig betöltötte. Apponyi elnökségét a Szent István Tudományos Akadémia egyik „fénykorának” lehet nevezni.

A trianoni döntést megelőző tárgyalásokon a magyar delegáció vezetőjeként mindent elkövetett annak érdekében, hogy Magyarország veszteségei minél kisebbek legyenek.

Nagyobb eredményt a kedvezőtlen nemzetközi helyzeben nem volt lehetséges elérnie, vélte a tudománytörténész. Fáradozásai Párizsban hiábavalónak bizonyultak, az 1920. június 4-én megtörtént döntést nem akadályozhatta meg.

Pedig hatalmas nyelvtudását is felhasználva, beszédeiben németül, angolul, franciául egyaránt igyekezett meg­győzni Magyarország érdekei mentén a nagyhatalmakat, mindhiába!

Ma már világos, hogy ebben akkor más sem lett volna sikeresebb, állapította meg Rosta István.

A legnagyobb élő magyarnak hívták

Gróf nagyapponyi Apponyi Albert mélyen hívő, keresztény, vallását gyakorló családban született 1846-ban. Ebben az évben, 2021-ben a születésének 175. évfordulójára is emlékezünk. Értékőrző, konzervatív, hazafias légkörben nevelkedett, és ugyanilyen szellemiségben élte teljes életét. Halála az egész világon nagy együttérzést váltott ki. Részvétüket nyilvánították még azok is, akik a trianoni diktátumnál Magyarországgal szemben ellentétes érzületűek voltak. Kortársai nagyon megtisztelő címmel emlegették. Mivel „a legnagyobb magyar” titulus már foglalt volt Gróf Széchenyi István számára, Apponyit „a legnagyobb élő magyar” elnevezéssel tisztelték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában