függőség veszélyhelyzetben

2021.04.13. 20:00

Utcára szorul a közös italozás, nem csökkent a drogfogyasztás

Azt hihetnénk, hogy a bezártság és a bulik elmaradása magával hozta a drogfogyasztás visszaesését. Somogyban azonban úgy tűnik, nem nyúlnak kevesebben sem legális, sem illegális szerekhez.

Koszorus Rita

Mandatory Credit: Photo by Jeff Blackler / Rex Features ( 1096103b ) Model Released - Young woman and alcopop drinks Various

Fotó: Jeff Blackler / Rex Features

Már lassan egy éve, hogy fenekestül felfordult az életünk. Habár nyáron még egy-egy szabadtéri, foghíjasra szervezett koncerten részt vehettünk, de nagy fesztiválok már tavaly sem voltak. Azonban úgy tűnik, ez nem befolyásolta a bódító hatású szerek használatát, legalábbis a drogambulancia munkatársai nem vették észre, hogy a vírus miatt csökkenne a forgalmuk. – Ugyanúgy érkeznek hozzánk a függők – mondta Kovács Gergely, az INDIT Közalapítvány „TÜKÖRKÉP” Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ vezetője. – Vagy olyanok keresnek meg minket, akik úgy gondolják, gondjuk van egy szerrel, vagy rokonok egy szerettük miatt aggódva.

Az viszont nagy különbség, hogy átalakult a fogyasztás helyszíne a korábbiakhoz képest. – Ugyanis az elmúlt negyedévben teljesen bezártak a szórakozóhelyek, a kocsmák, így a legális drogok használata áthelyeződött – tette hozzá. – Van, hogy parkolókban bukkannak fel maszkjukat álluk alatt hordó italozó társaságok, vagy éppen dohányboltok nem túl távoli környezetében, s persze ma már az sem ördögtől való, hogy valaki otthon szisszentsen fel egy üveg sört, ahol a család is látja.

– Alkoholproblémákkal küzdő hozzátartozók miatt többször jelentkeznek nálunk, hogy miként tudna szerettük ambuláns kezelésbe kerülni – jegyezte meg Kovács Gergely. – Nagyon sokan beszorultak a home office-ba, vagy elveszítették a munkájukat, vagy éppen a vendéglátóhelyek zárva tartása miatt a családi házon belülre szorult az alkoholfogyasztás. Ezért szembetűnőbb az is, ha egy családtagnak gondja van. Ha eddig rejtve is maradhatott, a jelenlegi helyzetben napvilágra kerül a kezdődő alkoholizmus.

Játékfüggők ideje

A bezártság különösen kedvez a szakember szerint az online szerencsejáték-függőségnek, hiszen folyamatos a kísértés. – Többen jelentkeztek ilyen problémákkal – mondta az addiktológiai központ vezetője lapunknak. – Segítséget kérnek a kliensek, mert egyre több esetben fordult elő, hogy otthon eljátszották a család pénzét online pókeren vagy tippmixen.

– A marihuánafogyasztásban volt egyedül minimális csökkenés – tudtuk meg Kovács Gergelytől, aki azt mondja, ugyanez nem igaz a többi illegális szerre. – A függő mindig megszerzi a számára fontos szert, tehát karantén idején is, maximum most egy kicsivel többet kell telefonálnia – fogalmazott. – Az első szerhasználatban, kipróbálásban viszont van észrevehető csökkenés, mivel nincsenek bulik, ezért manapság kevésbé fordulhat elő, hogy belecsúszik a fiatal egy társaságba és kipróbál valami dizájnerdrogot – mondta Kovács Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában