adó 1%

2021.05.06. 19:00

A kis pénz sok somogyi alapítványnak nagy segítség

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják legtöbben adójuk egy százalékát. A somogyi alapítványok, civil szervezetek is évről-évre biztosan számíthatnak a felajánlásokra.

Harsányi Miklós

– Legutóbb közel kétmillió forintot kaptunk, s abban bízunk, hogy az adózók 2021-ben is segítik a tevékenységünket – közölte Németh Géza, a Kaposvári Mentőalapítvány titkára. – Az egy százalékos adófelajánlás révén új eszközöket vásároltunk az utóbbi időben, így többek között újraélesztő berendezéshez jutottunk. S a támogatás lehetőséget teremtett arra is, hogy kollégáink képzésen vegyenek részt. Az orvosokon és mentőtiszteken kívül szakdolgozók is bekapcsolódtak az oktatásba.

Keczeli László, a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Noszlopy Gáspár közgazdasági technikum igazgatója, aki egyben az intézmény Trend Alapítványának kuratóriumi elnöke, azt mondta: változó összegű, évente 170–230 ezer forintnyi felajánlást kapnak. A pénzből a tehetséges diákokon kívül a rászoruló fiatalokat is támogatják, s évről évre kiosztják a Noszlopy-díjat. Ezt eddig egy tanuló kapta, s úgy tűnik, hogy az idén már három középiskolást jutalmazhatnak meg. Keczeli László hatékony segítségnek tartja az adó egy plusz egy százalékos felajánlást, ennek nyomán az elmúlt két évben tornaszobát alakítottak ki, s felújították az egyik számítástechnikai termet. A következő időszakban a konditermet akarják korszerűsíteni, s új gépeket kívánnak vásárolni a diákoknak.

A somogysárdi óvodába járó gyermekekért alapítvány 2020-ban mintegy 112 ezer forintot kapott. Fentős Zoltánné, az intézmény vezetője elmondta: a pénzt részben kirándulásra fordítják. Így az ovisokat már elvitték a budapesti és a veszprémi állatkertbe is, az egy-egy napos kirándulás nagy élmény volt a kisgyermekeknek.

– A felajánlásokból udvari, illetve képességfejlesztő játékot vásároltunk. Tavaly kerékpárral is megleptük az ovisokat. Abban bízunk, hogy az adózók ezúttal is felajánlják az egy százalékot, s újabb programot szervezhetünk a gyermekeknek, illetve újabb játékot rendelhetünk hamarosan.

Fotóill.: L. R.

Ezek is érdekelhetik