fejlődés

2021.05.12. 11:30

Egy új főosztály üzen hadat a szemetelőknek

Március 31-én új fejezet nyílt a Somogy Megyei Kormányhivatal életében, ugyanis ezen a napon alakult meg a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály.

Sonline

Az új szervezeti egység feladatait három osztály látja el: a már korábban is működő Környezetvédelmi Osztály és a Természetvédelmi Osztály, valamint új osztályként a Hulladékgazdálkodási Osztály. Az osztályok feladatai egymással szoros összefüggésben állnak, illetékességi területük Somogy megye egész igazgatási területére terjed ki.

A Környezetvédelmi Osztály feladatai közé tartozik az úgynevezett komplex engedélyezési eljárások lefolytatása, továbbá a levegőtisztaság-védelmi, és a zaj- és rezgésvédelemmel kapcsolatos hatósági ügyek ellátása. A zaj- és rezgésvédelemmel kapcsolatos hatósági ügyek keretében a zajvédelmi intézkedési tervek, stratégiai zajtérképekhez kapcsolódó intézkedési tervek jóváhagyása, egyes üzemi és szabadidős zajforrások zajkibocsátási határértékeinek megállapítása, valamint fokozottan zajos terület kijelölése történik.

A Természetvédelmi Osztály feladatai közé tartozik a védett növény- és állatfajok egyedeit érintő tevékenységek, továbbá a védett természeti területen és a Natura 2000 területen végzett engedélyhez kötött tevékenységek kérelmeinek elbírálása. Ezen osztály hatáskörébe tartozik a veszélyeztetett vadon élő állatfajok nemzetközi kereskedelméhez kapcsolódó feladatok ellátása.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokat korábban a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály közösen látta el, azonban egy új hulladékgazdálkodási stratégia szellemében megalakult Hulladékgazdálkodási Osztály hatósági feladatai többek között kiegészültek a települési jegyzők illegálisan elhelyezett, illetve elhagyott hulladékokkal kapcsolatos korábbi hatáskörével, valamint egyes, korábban szabálysértésnek minősülő tényállásokkal. Ezek alapján az osztály egyik fő feladata az illegális hulladéklerakás megakadályozása és visszaszorítása valamint az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében szükséges hatósági eljárások lefolytatása és a szükséges intézkedések meghozatala. A fent leírtakon túl az osztály feladata a veszélyes és nem veszélyes hulladékokkal történő engedély-, illetve nyilvántartásba vétel köteles tevékenységek engedélyezése.

A főosztály ügyfélszolgálatán ügyfélfogadási időben, hétfőn, szerdán, pénteken délig és szerdán 13 és 16 óra között személyesen a 7400 Kaposvár, Petőfi tér 1–3. szám alatt, vagy telefonon a 82/795-987 számon, továbbá írásban a [email protected] e-mail-címen lehet tájékoztatást kérni, vagy bejelentést tenni.

Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában