jó úton halad

2021.05.24. 09:00

Elsimítják a somogyi járdákat a pályázatok

A legtöbb somogyi település az idén is milliókat költ a járdák felújítására. Az önkormányzatok saját forrásból finanszírozzák a beruházásokat, elvétve azonban pályázati összeget is fel tudnak használni.

Marosi Gábor

Az elmúlt években nagyon sok járdát újítottak fel Nagyatádon, ezért a településen a legtöbb út minősége jónak mondható. Sok helyen aszfalttal és térkővel burkolták a járdákat. Az önkormányzat az idén sem áll le a fejlesztésekkel. Saját forrásból négy millió forintot költenek arra, hogy az Ady Endre és a Mező utca egy-egy szakasza megújuljon. A munkálatok várhatóan nyár elején kezdődnek el és őszre készülhet a 350-400 méternyi új szakasz – mondta el megkeresésünkre Ormai István polgármester.

A siófoki önkormányzat az idén saját forrásból 26 millió forintot költ járdafelújításra. Négy helyszínen, összesen 770 méter hosszan korszerűsítik az gyalogutakat. Az önkormányzat tájékoztatása szerint, a kivitelezések előkészítése megkezdődött, a pályáztatási eljárások folyamatban vannak, az építések előreláthatólag augusztus és október között valósulnak meg. Kaposváron is több járdaszakasz újul meg 2021-ben. A város honlapján elérhető adatok szerint, út-, híd- és járdafelújításokra több mint 200 millió forintot fordít az önkormányzat. A tervek szerint a cseri városrészben és a lakótelepeken is több járda újulhat meg.

Balatonbogláron saját forrásból 200 méternyi gyalogutat korszerűsítenek, de pályáznak is, hogy Szőlőskislakon, a Római utcai járdát is felújíthassák.

Böhönyén a Dózsa körút alsó szakaszát újítják fel, melyhez ötmilliós támogatást nyert a település. Az összegből az alapanyagot tudják majd megvásárolni.

Százmilliós útfejlesztés Marcaliban

Körülbelül egy kilométernyi gyalogutat újítanak fel az idén Marcaliban. Sütő László, polgármester elmondta: csaknem 25 millió forintot fordítanak a beruházásokra. Megújul a Berzsenyi, a Noszlopy, a Széchenyi és a Mikszáth utca egy szakasza. Utóbbiban a szakemberek már le is térkövezték a járdát. Sütő László kiemelte, hogy pályázati támogatás nélkül, mindent saját erőből valósítanak meg. A járdák mellett több utat korszerűsítenek és kátyúzni is kell majd néhány helyen. Számításaik szerint az utak egy kilométer hosszan újulnak meg. Összességében, járda- és útfejlesztésre százmillió forintot költ az önkormányzat – tette hozzá a polgármester.

Terveztek, de nincsen rá fedezet

Fejlesztik az utakat Tab városában is. Schmidt Jenő polgármester megkeresésünkre elmondta, mintegy fél kilométer hosszan építenek járdát a körforgalom folytatásától egészen a buszállomásig, valamint az Óvoda és a Kossuth Lajos utca közötti szakaszon. Az önkormányzat saját forrásból, 15 millió forintot fordít majd a beruházásra. A járdákat térkővel burkolják, a munkálatok hetek múlva kezdődhetnek el – tette hozzá Schmidt Jenő. Kadarkúton is terveztek járdafelújítást, az önkormányzatnak azonban az idén nincsen rá anyagi fedezte. Karsai József polgármester elmondta, legutóbb tavaly nyáron a Pipacs utcai járda újult meg, nagyjából 800 méter hosszan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában