veszteség

2021.05.17. 08:26

Gyógyító jelenlét: egyre többen fordulnak gyásztanácsadóhoz

Talán nincs is olyan család, amelyiknek ne lennének a koronavírus-járványban elvesztett ismerősei, akár családtagjai. Az utóbbi időszakban nagyon megemelkedett azoknak a száma, akik gyásztanácsadóhoz fordultak, mert egyedül nehezen képesek feldolgozni a veszteséget.

Kovács Gábor

A veszteségek az életünk részei, egy elmaradt esemény vagy akár egy barátság elvesztése ugyanolyan gyászreakciót indíthat el az emberben, mint egy haláleset, attól függően, hogy mennyire volt fontos. Míg az elmúlt években inkább életvezetési ügyekkel, tanulási, párkapcsolati problémákkal, elakadásokkal kapcsolatban keresték meg leggyakrabban a mentálhigiénés szakembert, most a covid miatt nagyon megemelkedett a gyásszal, a veszteség feldolgozásával kapcsolatos megkeresések száma.

– Azt is mondhatnám, hogy drasztikusan nőtt – mondta Sz. Látó Judit gyásztanácsadó, mentálhigiénés segítő szakember. – Leggyakrabban a covidban elvesztett közeli hozzátartozó miatt fordulnak hozzám, s néha a haláleset mellett még halmozódnak a gondok. Mostanában érettségire készülő diákok szülei hozzák el a gyermekeiket, illetve segítő szakemberként online beszélgetést folytatok velük, mert számukra az is veszteség, hogy elmarad a ballagás, amire négy évig készültek.

Egy halálesetnél – amennyire lehet – a család, a szűk rokonság fogjon össze, tanácsolta Sz. Látó Judit, mert mint mondta: az embernek a család az elsődleges bázisa, támasza és támogató közege. Nagyon fontos a barátok szerepe ilyen helyzetben. Talán nem is az a fontos, hogy mit mondanak, hanem a jelenlétük.

– Merjünk odamenni a gyászolóhoz és kérdezni, ne hagyjuk, hogy elküldjön bennünket, hanem biztosítsuk a támogatásunkról, hogy itt vagyunk, ha beszélgetni szeretne – folytatta Sz. Látó Judit. – Figyeljünk oda arra is, hogy fizikailag hogy van, mert a gyászoló néha a minimális szükségleteiről is megfeledkezik, elfelejt például enni, inni vagy aludni. Biztosítsuk arról, hogy meghallgatjuk, ha bármiről beszélgetni szeretne.

Azokat a mondatokat viszont célszerű elkerülni a tanácsadó szerint, hogy az idő mindent meggyógyít, vagy az elhunytnak már jobb így, mert ez a gyászolót nem segíti, hiába akarunk jót vele. A túllépés szót is kerüli a szakértő, hiszen van, akit egy életen át kísér a veszteség.

Vissza kell találni a saját életbe

– Az a fontos, hogy a gyászoló, ahogy telik az idő, visszataláljon a saját életébe, kialakítson új szokásokat – tanácsolta Sz. Látó Judit, aki az elmúlt években megsokszorozta a diplomái számát, rajzvizsgálati tanácsadóként is tevékenykedik, elvégezte a gyásztanácsadói képzést, belépett a Napfogyatkozás Egyesületbe, és gyászcsoport vezetőként is dolgozik. – Abban kell segíteni, hogy folytassa tovább az életét, és a vesztesége ne vegye át az irányítást az egész élete felett. Újra tudjon nevetni vagy jól érezni magát bűntudat nélkül, mert a gyász folyamatához ez is hozzátartozik. Annyiféle a gyász, ahányan vagyunk. A segítő vagy baráti beszélgetésnek az a lényege, hogy aki gyászol, szavakba tudja önteni az érzéseit, mert ha kimondunk valamit, akkor az már a felszínre kerül, azzal dolgozni kezd a lélek...

Egykor rádiózott

A kaposvári származású Sz. Látó Judit neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen korábban dolgozott a Somogy és a Kapos Rádióban is szerkesztő-műsorvezetőként, majd Budapestre költözött. Anyuka lett, van két gyermeke. Az elmúlt években a médiából a lelki segítői tanácsadásba vezetett az útja, s mostanra már a „Lelki Támasz” nevű irodáját vezeti a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában