segítségre várva

2021.05.06. 11:30

Hétvégén és tizenhat óra után ne legyen valaki mozgássérült

Sok fogyatékkal élő embernek egyelőre vágyálom, hogy a mostaninál több időt töltsön nála egy személyi asszisztens vagy más segítő. Május 5-e az önálló életvitel európai napja.

Kovács Gábor

Fotó: Lang R.

A segítő szerda délben éppen vasalt a kaposvári lakásban, miután az ágyban fekvő, mozgássérült asszonynak átadta az ebédet. – 2013 óta segítőre szorulok, 2018 óta napi két alkalommal – mondta Bruncvig Márta. – Reggel és ebédidőben jönnek, segítenek a főzésben, mosásban.

– Harminc éve dolgozom a szociális szférában, ezalatt számtalan megható pillanatot éltem át – mondta Mizerákné Schleitler Melinda segítő. – Mindenütt nagyon várnak bennünket, ezt a munkát empátia, szeretet nélkül nem lehet csinálni.

Somogyban közel 15 ezer súlyos fogyatékkal élő ember él, döntő többségük családban, de sokan intézményekben. A szám a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének becslése, de nem minden hasonló helyzetű ember a tagjuk. A szervezet 25 éve működtet támogató szolgáltatást. A megye területének 75 százalékát lefedik, a Kolping és a Máltai Szeretetszolgálat a maradék 25 százalékot. Az utóbbiak Kaposvár, Marcali és Siófok környékén tevékenykednek.

Arra a kérdésre, hogy van-e elég segítő Somogyban, Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke azt felelte, nem a létszámmal van a baj. – Az államilag támogatott szolgálatokra pályázni kell, ekkor dől el, hogy mennyi feladategységre kapható finanszírozás – magyarázta. – Sokkal több ember szorulna rá a támogató szolgálatra, mint amennyi lehetőséget kap. Csak egy példa: mi évi 2900 óra segítésre kapunk forrást, de 14-15 ezret teljesítünk anélkül, hogy a többletet finanszíroznák. Vagyis jóval többet annál, mint amit az állam finanszíroz. S még többre lenne szükség, de ennyire vagyunk képesek. Ennek megfelelően maximum 4-5 órát tölt a segítő olyanoknál, akik 24 órás felügyeletre szorulnak. Ausztriában az átlag 12 órát biztosítják, Svédországban szombat-vasárnap is jár a 24 óra. Magyarországon azonban hétvégén, ünnepnap és munkaidőn kívül ne legyen senki fogyatékkal élő – mondta fanyarul.

Hét új lakóhelyre költözhetnek be

A Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete átalakítja a Kanizsai utcai épületét, ahol önállóan lakhatnak a fogyatékkal élők. Minden ott élőnek lesz saját lakótere, akadálymentes fürdőszobája, és segítő végzi el azokat a feladatokat, amelyek egyedül megoldhatatlanok a fogyatékkal élő számára. Ha valakinek szükséges, az öltözködésben, az étel felvágásában vagy éppen fürdésben segítenek. Hamarosan jönnek a lakók egy bemutatóra, és megnézik a jelenleg 80 százalékos készültségi fokon álló szobákat. Az egyesület így tud az önálló életért tenni, hangsúlyozta Hegedüs Lajos. A Kanizsai utcai épületben hét új helyet alakítanak ki, és öt már van az épületben. Az Egyenesi úton is van hasonlóan támogatott lakóegységük. A megyében vannak állami fenntartású szociális intézmények, ahol uniós pályázat útján megteremtették az önálló élet feltételeit a gondozottaknak. Így épültek erre a célra házak Segesden és Kéthelyen, ám még nem költöztek be a lakók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában