kapás!

2021.05.20. 11:30

Hetven kilós harcsaszörnyet fogtak a hársasberki tóbol

Rajnics Csaba egy 70 kilós, 220 centi hosszú szürke harcsát fogott hétvégén a Hársasberki horgásztóból. A fényképezés után természetesen kíméletesen visszaengedték a halat a tóba.

Harsányi Miklós

Rajnics Csaba kevés szabadidejében nagyon sok szép, kapitális pontyot, harcsát fogott már tavunkban – közölte Tormási István, a Tógazda Zrt. Horgászegyesület titkára. – Most saját egyéni harcsarekordját döntötte meg, de tudja, hogy ezzel nincs vége a sorozatnak. Elmondása szerint találkozott már ennél jóval nagyobb méretű harcsával a Hársasberki horgásztóban, amit akkor nem tudott partra segíteni. Nálunk az abszolút helyi harcsarekord 81 kiló 70 deka. Vasárnap egy másik kiemelkedő fogás is volt a tavunkon, Niklai Ádám egy 18,6 kilós pontyot emelt ki.

A Tógazda Zrt. üzemelteti a lábodi Petesmalmi vidraparkban található halastavakat. Németh István, a társaság elnök-vezérigazgatója úgy döntött, hogy a közel öthektáros Patikus-tavat a pünkösdi hétvégén, szombaton megnyitják a napijegyes horgászok előtt. Ezzel is segíteni próbálják a telep fenntartását. A horgásztóban a jól ismert pontyon, amuron, harcsán, csukán és keszegféléken kívül a már sok tóból hiányzó és kuriózumnak számító csapósügér is megtalálható.

A Mohosz állami horgászrendje érvényes ezen a tavon, vagyis állami horgászjegy és fogási napló birtokában lehet jegyet váltani. Alapvetően kétféle jegy létezik: az egyik csak a horgászat öröméért kilátogatóknak szóló sportjegy. A másik jegyet pedig azok kérhetik, akik a kifogott halat el is akarják vinni.

– A koronavírus-járvány miatt a vidrapark is hónapokig zárva volt – tájékoztatott Tormási István. – A létesítmény a korlátozások enyhítésével most ismét kinyitott. Napjainkban még csak azok látogathatják, akiknek van védettségi igazolványuk, de már az általuk megváltott belépőjegyek is nagy segítséget jelentenek a fenntartóknak. Remélhetően júniustól már bárki ellátogathat a parkba, s megcsodálhatja a páratlan növény-, madárvilágot és a tanösvényt. A horgásztó csodálatos természeti környezetben található. Déli oldalán tökleveles, tavirózsás partszélek, nyugati részén zsombékos, lápos halbúvóhelyek találhatóak. Az északi felén 20-30 méteres tölgyek alatti ligetes horgászhelyeket lehet elfoglalni, s ezek családi piknikezésre kiválóan alkalmasak.

A Petesmalmi vidrapark 1998-ban nyílt meg, s 2012-ben megkapta az Örökségünk – Somogyország Kincse elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában