frigy

2021.05.28. 09:00

Indulhat a nászmenet, készülnek az lakodalmakra Somogyban

Hosszú és nehéz időszakon vannak túl az esküvői szolgáltatók, az elmúlt fél évben egyetlen lakodalmat sem lehetett tartani. Május 28-tól viszont újra benépesülnek az éttermek és a vendéglátóhelyek, ám úgy fest, a korábbinál jóval kisebb létszámú násznéppel.

Marosi Gábor

Fotó: Baranyai Gerda

– Erre a hétvégére vártunk már régóta – mondta Kocsi Alíz, a Lisaesther Rendezvényház és Étterem egyik tulajdonosa. – Nem volt könnyű az elmúlt fél év, gyakorlatilag az ételkiszállításon kívül nem tudtunk mit csinálni. Sajnos a báli szezon és a ballagások is elmaradtak. Három májusi lakodalmat halasztottunk el, ezeket a nyáron pótoljuk. Az egyik párnak például már háromszor maradt el az esküvője, most végre a negyedik próbálkozásra meg tudják tartani. Május 28-án elkezdődik a lakodalmi szezon és októberig minden hétvégén dolgozunk – tette hozzá Kocsi Alíz.

Fekete Zoltán, a rádpusztai Gasztro Élménybirtok tulajdonosa megkeresésünkre elmondta: a túlélésért harcolnak, mert nagyon sok lakodalmat mondtak le a párok és a következő hónapokban is kevés rendezvényük lesz. Tavaly ősszel és idén tavasszal 15 esküvő maradt el, egy részét igyekeznek bepótolni, a többség azonban elmarad. – Bizonytalanok a párok – fogalmazott Fekete Zoltán. – Több vegyes esküvő is lett volna, ahol az egyik fél külföldi, de ezeket nem lehet megtartani. Sokan félnek még a vírustól, ezért jellemzően kis létszámú lakodalmak lesznek, bár nem olyan sok, mint a korábbi években – hangsúlyozta az élménybirtok tulajdonosa.

Több más szolgáltató szerint is a megszokottnál jóval gyengébb lesz a lakodalmi szezon. Baranyai Gerda fotós úgy véli: nagy vendégseregből álló esküvőket nem kell majd megörökítenie. – A többi fotós is panaszkodik – mondta. – Nem az esküvő a főprofilom, de érezhetően más lesz az idei év. Akikkel eddig beszéltem mind azt mondták, alig van foglalásuk, ezért a bevételük is jóval kevesebb lesz – tette hozzá Baranyai Gerda.

Tóth Zoltán vőfély már nagyon várja az idei szezont, bár jóval kevesebb a felkérése. Azt tapasztalja, hogy a párok megfontoltak és óvatosak, ezért például őszre már nem mernek esküvőt tervezni. Tóth Zoltán hozzátette: bízik benne, hogy ennek ellenére jó hangulatúak lesznek az esküvők.

 

Van, ahol listát kérnek a pároktól

A jelenleg érvényes szabályok szerint legfeljebb kétszázan vehetnek részt egy lakodalomban, olyanok is, akiknek nincsen védettségi igazolványunk, azonban a maszkot csak akkor vehetik le a vendéglátó üzletek és szállodák belterében, ha a többi vendégtől el lehet különíteni őket. Járfás Rózsa, az egyik kaposvári rendezvényház tulajdonosa minden pártól listát kér, hogy lássák, mennyien estek át a víruson, illetve hány oltott van a lakodalomban. Ezt az intézkedést azért is találták ki, hogy fertőzés esetén vissza lehessen keresni a kontaktszemélyeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában