fotók

2021.05.09. 15:41

Ismét lecsaptak a Mezőcsokonyai Zöldítők, ezúttal a Desedát tisztították meg

A hetedik osztályos Sábián Nesztor egyre aktívabb, ami a szemétszedést illeti. Márciusban Mezőcsokonyára szervezett szemétmentesítési akciót, az elmúlt hétvégére pedig a Desedára várta az önkénteseket. A felhívásra az ország különböző pontjairól is érkeztek aktivisták, hogy Nesztor csapatának, a Mezőcsokonyai Zöldítőknek segítsenek.

Turbéki Bernadett

Négyszáz zsák, gumikesztyűk, kézfertőtlenítők, maszkok. Egy asztalra pakolta ki a felszerelést Sábián Nesztor, a Deseda arborétumával szemben. – Úgy hatvan főre számítunk, legalábbis a regisztráció alapján – mondta a főszervező. – Több fórumon is meghirdettük az akciót, az ország különböző pontjairól várjuk az önkénteseket

– Gödöllőről érkeztünk, de nem először vagyunk itt – tájékoztatott Szucsák Borbála, akit nagymamája hozott el. – Egy környezetvédő blogom van, és magam is követek egy bloggert ebben a témában. A Desedánál nem először járunk, most a látrányi nyaralónkból jöttünk.

Közben egy négy fős család szállt ki az egyik autóból. – Budapestről utaztunk ide – mondta az édesanya, aki azt is elárulta, hogy nagylányának, Pertának köszönhetően jöttek el Somogyba. – Ő az, aki nagyon „zöld” a családban – tette hozzá mosolyogva.

– Én is követek egy bloggert, aki megosztotta a mai nap feladatát a neten – mondta Repei Petra. – Igyekszem megfogadni a tanácsait, és a szüleim is rávehetők arra, hogy „okosan” szemeteljünk. Évek óta komposztálunk, szelektíven gyűjtjük a szemetet, mosótojást használunk, a nejlon helyett textilzsákokba vásárolunk a zöldségesnél. Ezeket a dolgokat bárki megteheti, de én már a hajamat is rozsliszttel mosom, és kávézaccal radírozom az arcomat – sorolta Petra, aki a családot éppen arra akarja következő lépésként rávenni, hogy az ő húsmentes étrendjét is kövessék.

– Azt vettük észre, hogy ebben a korosztályban egyre több fiatal figyelme irányul a környezetvédelemre – mondta Petra édesapja.

– Otthon is vigyázunk a környezetre, de ebben a közös szemétszedésben még pályakezdők vagyunk – mondta Fehér Judit, aki párjával jött Kaposvárról segíteni, s rögtön egy gumiból készült cipőtalpat sikerült összeszedni, valamint alumínium sörösdoboz, és műanyag palack is került a szemeteszsákba. – Nem értem, hogy amikor itt a kuka, miért nem abba dobják bele – tette hozzá Judit párja.

A szemét olyan, mint a bumeráng

A Mezőcsokonyai Zöldítők hét fős csapatából négyen vettek részt a hétvégi szemétgyűjtésen. Korábbi tapasztalataik alapján kiderült, hogy már most vannak olyan, márciusban megtisztított területek a lakóhelyükön, amelyek épp olyan szemetesek, mint a gyűjtőakció előtt volt. – Elszomorító, hogy szinte azonnal újra megjelentek ugyanott az eldobált hulladékok – mondta Óvári Luca, a Mezőcsokonyai Zöldítők csapatának egyik tagja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában