gyermekáldás

2021.05.07. 20:00

Házasságba hozza a legtöbb babát a gólya

A családtámogatások ösztönzése összehozta a magyar párokat. Másfél évtizede nem született annyi gyerek házasságban Magyarországon, mint 2020-ban, s 18 százalékkal több baba jött világra házassági kötelékben, mint egy évvel korábban.

Kovács Gábor

Debrecen, 2017. február 15. Újszülöttek. Húsz éves születési rekord dõlt meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikáján, ahol százhetvennel több baba látta meg a napvilágot 2016-ban, mint egy évvel korábban. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere 30 éve gyakorló vőfély is. Azt tapasztalja, hogy egyre vonzóbbak a családtámogatások, a párok emiatt is egybekelnek. Mindez meghozta a család­alapítási kedvet vidéken is.

– Vannak, akik korábban évtizedeken keresztül együtt éltek, és most hivatalosan is összekötötték az életüket – mondta a polgármester-vőfély. – A pandémia alatt sokan kötnek házasságot lakodalom nélkül, és ebben nyilvánvalóan a családtámogatások hatása is érződik. Akadt, aki ki is mondta, hogy „bolondság lenne nem összeházasodni.” Tudok olyan párról, akinek korábban már három gyermeke született, de csak most álltak oltár elé.

Hogy a csok miatt aláírt papír elég tartós köteléknek bizonyul-e a jövőben, azt nehéz kérdésnek tartja a pszichológus szakértő. – Bizonyos szempontból összekovácsolja a párokat – mondta Kitanics Márk pszichológus. – A korábbi években sokan a procedúra miatt nem házasodtak össze, bár együtt éltek. Most azonban okiratba foglaltak nagyon sok élettársi közösséget, együttélést. Ha visszamegyünk a régi paraszti kultúrába, akkor azt látjuk, hogy ott nem feltétlenül szerelemből házasodtak, ezek mégis tartós kapcsolatok voltak. Arról is érdemes beszélni, hogy a csoknak vannak olyan feltételei, amelyek összefűzik a párokat. Ha vállaltak egy gyereket, de szétválnak, akkor nagy pénzeket kell visszafizetni. Ez az érzelmek mellett egzisztenciális okokból is összetartja a családokat, és talán ez volt a jogalkotó egyik szándéka is a gazdaság fellendítésén túl.

A somogyi házasságkötések számában is megmutatkozik a növekvő tendencia a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. 2019 első negyedévében megyénkben 173 házasságkötést regisztráltak, de a családtámogatások júliusi életbe lépése után ez a szám 1406-ra ugrott a harmadik negyedévben, majd 1746-ra az év végén. A 2020-as járvány sem vetette vissza a házasodási kedvet. A tavalyi év első negyedévében 372 somogyi házasságot jegyeztek fel, a negyedik negyedév végére 1989 házasságkötés történt Somogyban.

Másfél évtized csökkenő tendenciája tűnt el teljesen az utóbbi években

Tavaly a gyermekek közel hetven százaléka született házasságban és harminc százaléka házasságon kívül. Ez jelentős változás az egy évvel korábbi 61–39, pláne a két évvel ezelőtti 56–44 százalékos házas–nem házas arányhoz viszonyítva.

A 2020. évi születésszám- emelkedést teljes egészében a házasságban világra jött gyermekek számának a növekedése eredményezte, emelte ki Kovács Marcell, a KSH főosztályvezetője. Az utóbbi két évben óriási fordulat tapasztható, aminek eredményeképp közel másfél évtized csökkenő tendenciája tűnt el teljesen. Azonban a házasságban született gyermekek száma nem azért nőtt jelentősen, mert az általános gyerekvállalási kedv óriásit javult, kutatta ki a portfolio.hu. Ezzel együtt ugyanis 20 éve nem látott szintre, 28 ezerre csökkent a házasságon kívül született gyerekek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában