életpálya

2021.05.23. 12:00

Merkely professzor kérte fel a főorvost a klinika élére

Az ország legnagyobb klinikáján folytathatja gyógyító munkáját Varga Csaba főorvos.

Lőrincz Sándor

A budapesti Semmelweis Egyetem újonnan megalakuló Sürgősségi Orvostani Klinikáját vezeti május 1-jétől Varga Csaba főorvos, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának egykori, Pro Sanitate-díjas vezetője. Az ötvenöt éves szakember Merkely Béla professzornak, az egyetem rektorának felkérésére adta be pályázatát. A főorvos már egyetemi évei alatt mentőtisztként dolgozott különböző régiós mentőállomásokon, majd a Pécsi Orvostudományi Egyetem elvégzését követően került a kaposvári kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályára. 2000-től az Országos Mentőszolgálat kaposvári mentőállomását irányította, s nevéhez fűződik többek között a gyermekrohamkocsi szolgálatba állítása, valamint a világon elsőként a szívbetegek ellátása során egy speciális vérhígító-terápia helyszíni bevezetése.

2004-ben munkatársaival megszervezte a megyei kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumát, melynek ez év márciusáig volt osztályvezetője. Ittléte alatt egy időben az intézmény orvos-igazgatóhelyetteseként, majd orvos-igazgatójaként dolgozott. Az elmúlt időszakban három egyetemen vett részt a hallgatók képzésében, a Pécsi Tudományegyetem címzetes docense, számos hazai és nemzetközi társaság tagja, akinek munkáját több somogyi és országos kitüntetéssel is elismerték.

A főorvos – aki az elmúlt években a kórházfejlesztésben is tevékenyen részt vett –, lapunk érdeklődésére elmondta: örül e megtisztelő feladatnak, hiszen az ország legnagyobb klinikáján folytathatja munkáját, s azt is elárulta, hogy e döntésben jégkorongozó fia, Tamás jövője is benne van, mivel a kilencedikes, jelenleg mun­kácsys diák sportpályafutása a fővárosban jobban kibontakozhat.

Az elismert szakember örömmel beszélt a kaposvári munkatársakról, s arra számít, hogy a jövőben is folyamatos szakmai kapcsolatot ápol velük.

 

Menedzseli is az egészségügyet

Varga Csaba az orvosi diplomája és négy szakvizsgája mellett egészségügyi menedzser diplomát is szerzett a Budapesti Corvinus Egyetemen. Szakmai munkája elismeréseként 2011 óta harmadik ciklusban az Egészségügyi Szakmai Kollégium Oxyológia-Sürgősségi Orvostan, Toxikológia, Honvéd és Katasztrófa Orvostan Tagozatának vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában