egymásért dolgoznak

2021.05.28. 17:00

Négy évtizednyi szolgálat a mozgáskorlátozottakért

Adj szárnyat másoknak, hogy te is kaphass! Ezekkel a szavakkal vallottak érzéseikről a fogyatékossággal élő gyermekek és gondozóik azon a pénteki ünnepségen, amelyet a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete alapításának 40. évfordulóján rendeztek a Napsugár Rehabilitációs Központban.

Kovács Gábor

1980-ban még rokkantak klubja néven jöttek össze páran, majd 19-en megalapították az egyesületet, mert példát akartak mutatni. Egy év múlva már foglalkoztatót hoztak létre, szűröket varrtak. Három év múlva már ezren voltak, és a megye minden városában lett csoportjuk. Adományoztak nekik hagyatékul családi házat és kaptak kukoricaföldet az önkormányzattól, ahová intézményt építettek közösen. Ma az egyesületnek háromezer regisztrált tagja van, és 200 embernek adnak munkát, ebből 130-an súlyosan fogyatékos, megváltozott munkaképességű munkavállalók. A megyében 24 intézményt működtetnek, Barcson, Nagyatádon és Tabon támogató szolgálatot nyújtanak. A születéstől a halálig felépítettek egy hálózatot, mert csecsemőknek szóló fejlesztő központjuk éppúgy van, ahogy hospice szolgálatuk is. Bentlakásos intézményeket tartanak fenn a segítségre szoruló embereknek. A körzeti csoportjaik rengeteg képzést és szabadidős rendezvényt szerveznek, sportolnak, kirándulnak.

– Fontosak a napok, amikor megmutathatjuk magunkat és értékeinket a külvilágnak – mondta Hegedüs Lajos elnök az ünnepség megnyitóján. – Olyan értékek rejlenek azokban, akik hasonlóan nehéz helyzetbe születtek, élnek, amelyek mellett sokan elmennek. Mi egy új lábat, testet nem tudunk adni, de adunk méltóságot! Méltóságot és lehetőséget, hogy lássa mindenki, mire képesek ezek az emberek.

 

Az évfordulón súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek és felnőttek adtak közös műsort, amely elfogadásról szólt.

Mindenki egyformán fontos az erős közösségben

Lehetőséget és esélyt nyújtottak az alapítók, mondta a rendezvényen Kaposvár polgármestere, aki szerint az összetartó közösségek adják a város erejét. Segítsünk másokon, mert mások is mi vagyunk! – idézte Luthert Szita Károly, aki azt is hozzátette, hogy emberségünk mércéje az, ahogyan a fogyatékossággal élőkkel törődünk. Kaposváron mindenki egyformán fontos, hangsúlyozta, és hozzátette, hogy szövetség erősödni fog a város és az egyesület között a jövőben. A megjelenteket köszöntötte Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ, és Gyurina Éva, a Somogy Megyei EGYMI és Kollégium igazgatója is.

Érzékenyítő napot tartottak

A kerek évforduló 2020-ra esett volna, ám a koronavírus-járvány alatt el kellett halasztani egészen a mostani időpontig az összejövetelt. A Napsugárban egy eu-s program keretében érzékenyítő napot is tartottak az ünnepséggel egy időben. Egy parkot rendeztek be, ahol különböző eszközök és feladatok segítségével mindenki megtapasztalhatta, hogyan milyen a fogyatékossággal élők élete. Szemüvegekkel és fehér bottal a látássérülések különböző fokozatait élhették át, jelelhettek a hallássérültekkel, de ülhettek kerekesszékbe is a vállalkozó kedvűek. Bárki kerülhet ugyanis hasonló helyzetbe, de éreznie kell, hogy nem ér véget az élet a fogyatékossággal csak más lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában