otthon

2021.05.29. 11:41

Új program keretében építenének bérlakásokat

Marosi Gábor

Veszélyben az önkormányzati lakásállomány címmel szervezett online kerekasztal-beszélgetést a Magyarországi Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) pénteken. A téma aktualitása az volt – melyről lapunk korábban beszámolt –, hogy Böröcz László országgyűlési képviselő bérlakásokra vonatkozó törvénymódosító javaslatot nyújtott be, mely szerint az önkormányzati és az állami tulajdonú lakásokat a forgalmi értékük harminc százalékáért, vagy még kevesebbért lehetne megvásárolni.

A módosítással sok településvezető nem ért egyet, köztük Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke sem. Az online beszélgetésen Schmidt Jenő is elmondta véleményét. Szerinte, ha elfogadnák a javaslatot, az a lakosság kilencven százalékának „övön aluli ütés” lenne, mert sok család korábban nem jutott önkormányzati bérlakáshoz, ezért támogatás nélkül, önerőből kellett ingatlant vásárolnia.

– Állami, támogatott vagy magán bérlakás-építési programra lenne szükség – hangsúlyozta Schmidt Jenő. – Több európai országban is javarészt bérlakásokban élnek az emberek. Ennek egyik előnye, hogy nincsenek röghöz kötve, oda költöznek, ahol éppen van munkalehetőség. Ezért is lenne fontos, hogy az önkormányzatoknak megmaradjanak a bérlakásaik – mondta Tab polgármestere.

Schmidt Jenő hozzátette: a tervezett törvénymódosítást abban az esetben elfogadhatónak tartja, ha az önkormányzati bérlakásokat a piaci értékük 75 százalékáért vásárolja meg valaki. Az ebből befolyt pénzt pedig a települések kizárólag bérlakásépítésre vagy felújításra fordítanák.

Hegedüs József közgazdász, szociológus hangsúlyozta: az elmúlt tíz évben összesen ezeregyszáz önkormányzati lakás épült az országban, ez több európai országhoz viszonyítva is rendkívül alacsonynak számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában