fotók

2021.05.09. 19:52

Újra látogathatók a zselici szálláshelyek és turistaházak

A hét végén a somogyi erdőkben is kinyitottak a szálláshelyek és turistaházak, s a Zselici Csillagpark csillagvizsgálóján is megfordították a zárva feliratú táblát.

Turbéki Bernadett

Szombat délután sokan várakoztak a Zselici Csillagparkban, hogy újra kinyissák nekik az épületet. – Már délelőtt kijöttünk – mondta Császár Alexandra, miközben arra várt, hogy családjával bejusson az épületbe. – A gyerekek szaladgáltak, felmásztunk a kilátóra és az erdőben is tettünk egy két és fél órás túrát.

– Budapest mellől jöttünk, gyakran járunk erdőbe, otthon is olyan környezetben élünk, ahol karnyújtásnyira vagyunk a természettől – mondta Méhes György, aki párjával úgy döntött, tesznek még egy sétát, mielőtt az épületet meglátogatják. – Tetszik ez a zselici táj – tette hozzá Tamás Orsolya, a kilátó megtekintése után.

A kilátó tetején szelfibotokkal felszerelve örült egy négytagú baráti társaság is, hogy újra látogatható a csillagpark épülete. – Mindenhová együtt megyünk, szeretünk kirándulni hétvégenként. Most Hajmáson kezdtünk, Bőszénfán is voltunk, és Sántos lesz a cél, ugyanis ott lakunk – mondta Orbán Andrea.

– Orvosi rendelőben dolgozom, ki kell kapcsolódnom péntek-szombaton – tette hozzá barátnője.

Pontban négy órakor meg is fordították a hónapok óta az ajtón függő „zárva” feliratú táblát, s a bejáratot szélesre tárták a látogatók előtt. A létesítménybe azonban csak oltási igazolvány felmutatásával, valamint a járványügyi egyéb intézkedések betartásával lehetett belépni.

Az országos hírű létesítményben újraindulnak az ismeretterjesztő programok. Egyelőre előadásokra lehet beülni, a távcsöves programokhoz további enyhítésekre lesz szükség, de az élmény nem marad el, mert a programokon kivetítik a távcső mutatta képet.

A csillagpark vonzáskörzetéhez tartozó Hotel Kardosfa szintén megnyitotta kapuit a hétvégén, ám a szolgáltatások igénybe vételéhez érdemes előre tájékozódni. A kardosfai mellett a Sefag Zrt. többi erdei vadászháza és vadászlakja is újra nyitva áll a vendégek előtt.

Szeptemberig megújul az országos kéktúra turistaútvonal somogyi, 140 kilométeres szakasza is. A Rockenbauer Pál nevéhez köthető, Írottkőtől – Szekszárdig tartó túraútvonal jelzéseit ötévente festik fel újra. A 80–100 méterenként megjelenő kék jelzést túraegyesületek önkéntesei festik újra, a somogyiak a hét végén már dolgoztak.

– A fehér alapot már szerdán felfestettük, amikor a jelzéseket a bozóttól is megszabadítottuk – mondta Szabó László, a Természetvédő Turisták Somogyért Egyesület túrafelelőse, aki a hétvégén feleségével már a kék csíkot festette a fehér alapra, hogy abból kék jelzés szülessen.

– Az egyesületünk harminc kilométernyi útvonalat vállalt, a többi, fennmaradó szakaszt más turistaegyesületek között osztottuk fel – tette hozzá Fürst Katalin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában