program

2021.06.05. 15:30

Meseösvényen tekeregtek Balatonbogláron

„Szóperencián innen és túl!” címmel kétnapos programot tartottak a mesemondásról Balatonbogláron. A konferenciával és szakmai műhelyekkel tarkított rendezvényen kiderült, hogy napjainkban egyre kevesebbet mesélünk.

Turbéki Bernadett

Fotó:

Lubics László, Balatonboglár alpolgármestere nyitotta meg azt a kétnapos rendezvényt, amelyet a Helyi Érték Egyesület és a tekergő Meseösvény Egyesület közösen szervezett. A meghívott előadók segítségével a meséket állították a középpontba.

– Egy mesét bárki fel tud olvasni, ám attól még nem válik mesemondóvá – mondta Hajós Erika, a rendezvény szakmai vezetője, aki Erdélyből és az anyaországból is egyaránt hívott előadókat. – Az igazi mesemondás szemtől szembe zajlik. Ebben a formában másképp hat a mese, jobban be tudja vonni a hallgatóját, mintha „csak” felolvassák.

Nagy jelentősége lenne mindennapjainkban az életmesének, ám egyre jobban háttérbe szorul – tette hozzá Hajós Erika. Arra ösztönözné a szülőket, hogy az egészen kicsiket ne terheljék még az egyébként nagy jelentőségű népmesékkel, hanem inkább saját mesét találjanak ki, akár egy napjukról.

– A mese egykor felnőtteknek szóló műfaj volt, mára bekerült a gyerekek világába és a könyvekbe. A feladatunk, hogy visszahozzuk élőszóba a történeteket, mert nagyon kevesen mesélnek úgy igazán.

Ezért gyakran szervezünk szülőknek is műhelyeket, valamint egyre kevésbé ráérő pedagógusoknak, hogy megtanulják a mesemondás csínját – tette hozzá a Tekergők Meseösvény alapítója, aki azt is el tudná képzelni, hogy az iskolában minden tantárgyhoz meséket kapcsoljanak a pedagógusok az érdeklődés felkeltése céljából.

– Nem a tündérvilágba akarunk szabadulni, a mesének jóval nagyobb hatása van ennél: közösségformáló erővel bír. Nemhogy nem mesélünk, a beszélgetést is elfelejtettük már, pedig mindenki mesél. Például arról, hogy volt a piacon, és mi történt ott vele.

Egy újságcikk írója is mesél... – sorolta a hétköznapjainkban megjelenő lehetőségeket Hajós Erika. A meseszakértő úgy véli, a szülők egyszerűen kiváltják a televízióval és az internettel a mesélés lehetőségét, pedig az, hogy a gyerekek rajzfilmet néznek, nem elegendő.

 

A meseterápia és mesekocsma

Egyre többet hallani a meseterápia hasznáról, amely a lelki problémákat és a velük járó feszültséget oldja. A kétnapos, „szóperenciás” rendezvényen is helyet kapott egy terápiás foglalkozás a workshopban. További három műhelyben a mesék és a sorsok kapcsolatát tárták fel, belső mesés képeket hívtak elő játékosan és szóképeket festettek. A konferencián égi mesék kapcsán mesés sztárokról kaphattak képet az érdeklődők egy népmeséket felvonultató asztrológiai témájú előadáson, valamint a népmesék mai életébe is bepillantást nyerhetett a negyven résztvevő. A „Tekergők” ötödik születésnapját pedig a mesekocsmában ünnepelték, ahová elsősorban felnőtteket vártak a szórakoztató, pajzán elemekkel megfűszerezett mesék miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában